Primăriile nu mai au voie să ceară astfel de hârtii - DOCUMENT

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Legea simplifică birocrația / Foto: Arhivă
Legea simplifică birocrația / Foto: Arhivă
Birocrația din România și stilul greoi și încâlcit al serviciilor pe care instituțiile publice le oferă cetățenilor duce la mult timp pierdut, cozi interminabile și mulți, mulți nervi pentru cei care intră în contact cu acest sistem.

La ora actuală în ciuda faptului că deşi s-au aprobat, de-a lungul timpului, mai multe acte normative privind debirocratizarea administrației publice, acest lucru nu se întâmplă în practică, autoritățile cerând în continuare copii în format fizic pentru diverse acte, cereri, formulare.

Noua modificare care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis interzice primăriilor să mai ceară astfel de documente.

În expunerea de motive a celor care au inițiat legea se spune că pe lângă unele autorităţi şi instituţii publice, sau chiar în cadrul lor, s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, adevărate afaceri cu xeroxuri, unele dintre ele oferind servicii de fotocopiere mult peste preţul pieţei, profitând de urgenţa şi graba cetăţenilor în a-şi rezolva problemele cu administraţia.

Știm cu toții că solicitarea copiilor după diverse acte încetineşte şi îngreunează excesiv procesul de prestare a serviciilor publice, cu atât mai mult cu cât, în unele locuri, serviciile de fotocopiere nu sunt deloc accesibile iar programul cu publicul este unul limitat, cetăţenii nereuşind de cele mai multe ori să fotocopieze actele şi să revină la instituţia publică în aceeaşi zi, în intervalul de lucru cu publicul.

O altă situaţie de fapt problematică este aceea în care autoritatea sau instituţia publica, deşi solicită depunerea unor formulare şi cereri în format fizic, nu asigură, în mod gratuit, modele tipărite pentru aceste document, astfel că cetăţenii sunt obligaţi deseori să le descarce de pe un site şi să şi le tipărească pe cheltuiala lor. 

Astfel, noua lege impune în sarcina autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie, dar şi electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.

Astfel, se urmăreşte eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi respectarea principiului accesibilităţii serviciilor publice prevăzut de art. 580, alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

În al doilea rând, propunerea legislativă obligă autorităţile şi instituţiile publice care solicită copii, în format fizic, pe hârtie, pentru diverse acte, cereri sau formulare, altele decât cele emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora. 

În documentul citat se mai spune că este normal ca autoritatea publică să asigure întreaga infrastructură necesară completării şi depunerii cererilor şi formularelor de care tot autoritatea condiţionează prestarea unui serviciu public.

Pe de altă parte, propunerea legislativă extinde aplicabilitatea celor două măsuri nou instituite şi în sarcina persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. Astfel se garantează aceste facilităţi pentru toată sfera serviciilor publice, atât la nivel central cât şi la nivel local, prestate de stat sau operatori privaţi.

Noua lege are rolul ca cetățenii să-și rezolve rapid şi simplu procedurile administrative de depunere a unor acte, cereri sau formulare la diverse autorităţi şi instituţii. 

Vezi AICI documentul INTEGRAL

Citește și: 

Dosarul cu șină dispare. Se simplifică birocrația?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel