Principalii producători de materiale de construcții, invitați la Guvern

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pe șantier
Pe șantier
Premierul Marcel Ciolacu are programată, astăzi, o întâlnire cu principalii producători români de materiale de construcţii pentru a discuta un act normativ care va institui o schemă de ajutor de stat pentru aceste companii. 

Schema de ajutor de stat propusă are ca scop susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. Finanţarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcţii, stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate şi creşterea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.

Schema este multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanţării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.

”Măsurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la creşterea producţiei interne de materiale de construcţii cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro şi vor duce la scăderea importurilor şi la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi menţinute locurile de muncă din activităţile producătoare de materiale de construcţii şi din construcţii precum şi se vor crea aproximativ 20.000 locuri de muncă noi prin implementarea schemei de ajutor de stat", a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea.

Beneficiarii vor fi întreprinderile constituite în baza Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Investiţiile finanţate trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activităţii de construcţii într-o proporţie de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societăţii.

Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiţiei. În cazul în care diferenţa din valoarea investiţiei neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporţie de 80% creditul utilizat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Atât valoarea ajutorului de stat, cât şi cea a garanţiei pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiţia este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 judeţe după PIB/locuitor.

Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenţei, iar mecanismul şi condiţionalităţile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Adrian Negrescu, analist economic

Cine este cel mai bogat candidat la alegerile prezidențiale

Alegerile prezidențiale din acest an au adus în...

Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com
Fabrica de la Everett / FOTO: Wikipedia
Curs valutar BNR
Zăcământul Johan Sverdrup / FOTO: Site-ul companiei Equinor, fotograf Arne Reidar Mortensen
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Serviciul de control / FOTO: Facebook https://www.facebook.com/ciniafinland/photos_by
Agricultor / sursa foto: Freepik.com
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB

Ungaria s-a pus pe cumpărat aur și depășește România

Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 14,5 tone de...

Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Austria încă primește gaze din Rusia

De fapt, Austria încă primește gaze din Rusia

Gaze naturale ruseşti par să ajungă în continuare în...

Grecia o duce tot mai bine

Grecia s-a disciplinat: Se grăbește să-și achite datoriile

Această decizie reflectă o schimbare majoră de direcție...

Radu Oprea / Foto: Gov.ro
Plata cu telefonul prin POS / Foto: Freepik
Boiler electric / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Protest
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Pe câmp / FOTO: Freepik
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Joe Biden / Donald Trump
Crește numărul locuințelor asigurate
Tractoare / Foto: Freepik

Începe Programul Rabla pentru Tractoare

Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...

Știrile dimineții / Foto: Freepik
Transocean Barents / Foto: deepwater.com

Sonda de foraj pentru Neptun Deep a ajuns la Constanța

Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore...


pixel