Prinde drona! 57 de companii, invitate de NATO să scape lumea de acest pericol

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Dronele mici, un pericol greu de învins
Dronele mici, un pericol greu de învins
O mică dronă zboară pe deasupra a ceea ce pare un șanț. Urmează o explozie: aparatul de zbor fără pilot tocmai a aruncat o bombă într-o tranșee ucraineană. 

Proiectată pe un ecran gigant, înregistrarea video a acestui incident este destinată unui de militari europeni, oficiali NATO și companii de apărare, invitați la baza olandeză Vredepeel. Aceste drone sunt „mici, rapide și găsirea soluției este complexă”, a explicat fostul comandant al Forțelor Aeriene Olandeze, Willem Koedam, expert NATO în „C-UAS”, acronimul englezesc pentru apărare antidrone.

Complex dar nu imposibil. Nu mai puțin de 57 de companii s-au deplasat în Țările de Jos pentru a-și prezenta produsele, care ar trebui să contracareze aproape toate amenințările, de la dronele cumpărate din magazine, până la Shahed 136 iraniană, folosită de armata rusă în Ucraina.

„Cel mai bun mod de a +ucide+ un Shahed este un jet”, adică o dronă de dimensiuni comparabile, susține Ludwig Fruhauf, șeful DDTS, o companie germană specializată în apărarea antidrone. Aparatul dezvoltat de firma germană poatae dezvolta o viteză de peste 500 km/h, în timp ce un Shahed abia trece de 180 km/h. Și, cel mai important, costă mult mai puțin decât o rachetă standard folosită de apărarea antiaeriană clasică, asigură el.

Dar amenințătoare sunt și dronele mici, care pot ucide, pot pătrunde acolo unde alte aparate similare nu încap și pot provoca daune, dacă nu chiar scoaterea din funcțiune pentru o perioadă de timp, struturi esențiale de infrastructură, precum centrale termice sau stații de pompare, a venit în completare Matt Roper, unul dintre managerii Agenției de Informații și Comunicații NATO (NCI), care reunește experți în tehnologia Alianței și securitate cibernetică.

Capturați drona cu plasa!

Argus Interception, altă companie germană, a dezvoltat împreună cu alte firme un sistem de „împletitură” pentru a prinde o dronă ostilă. Înainte de toate, aparatul trebuie reperat de sistemele radar, camere sau stații de monitorizare a frecvenței de comunicație folosite pentru ghidarea dronei. Odată intrusul este localizat, o dronă interceptoare decolează. Ghidată automat de stația de la sol, ea se apropie de inamic înainte de a trage un foc care desfășoară o plasă peste aparat. Odată capturat, poate fi transportat în siguranță. „Este deosebit de eficient pentru protecția aeroporturilor”, subliniază șeful Argus Interception, Christian Schöning.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing

pixel