Problemele economice ale Germaniei le dau fiori ţărilor vecine
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Îngrijorări tot mai mari în ţările vecine, de la Elveţia până la Polonia, din cauza evoluţiei slabe a economiei germane, ceea ce determină unii economişti să ceară reforme la nivelul celei mai mari economii din zona euro pentru a preveni extinderea problemelor, relatează Reuters.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică a Germaniei pentru acest an, la 0,2%, faţă de estimarea anterioară de 0,3%, reprezentând cea mai slabă performanţă înregistrată de una dintre principalele economii ale zonei euro.

"Absenţa stimulentelor economice din Germania va pune Austria în dificultate", a declarat Gabriel Felbermayr, directorul Institutului Austriac de Cercetări Economice (Wifo).

Austria are în Germania cel mai important partener comercial, aproximativ 30% din exporturile Austriei mergând în ţara vecină, ceea ce reprezintă 12% din PIB-ul său, a subliniat Felbermayr.

În 2023, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre Germania şi Austria a scăzut cu 8%.

"Aceasta înseamnă că slăbiciunile economiei germane au un impact negativ direct asupra economiei Austriei. Sectoarele inginerie mecanică, chimie, industrie metalurgică şi auto sunt foarte dependente de economia germană", a adăugat Felbermayr.

Situaţia este similară în cazul Elveţiei, care are în Germania cel mai mare partener comercial.

"Orice problemă în economia germană se va resimţi şi în Elveţia", a afirmat Martin Mosler, director la Institutul Elveţian de Politică Economică (IWP).

Exporturile elveţiene spre Germania au înregistrat o scădere de 1,1% în primul trimestru, după o scădere şi la finele lui 2023.

"Aceasta afectează mai multe sectoare, de la ceasuri de lux la produse intermediare, pe care multe IMM-uri specializate, precum cele din industria electronică, le furnizează în Germania", a subliniat Mosler.

În Polonia, sectorul industrial a fost afectat de recesiunea de anul trecut din Germania.

Producţia în industriile cu un consum intensiv de energie, precum chimia sau industria metalurgică, s-a redus cu 15% până la 20% de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, a arătat Pawel Sliwowski, directorul Institutului Polonez de Economie (PIE).

"Aceste sectoare sunt puternic integrate în lanţurile de aprovizionare germane", a adăugat el.

În medie, 27% din exporturile totale ale Poloniei merg spre Germania.

"Din perspectiva Poloniei, o politică mai robustă din partea Guvernului german ar trebui să vizeze creşterea investiţiilor publice", a opinat Sliwowski.

O solicitare similară a venit şi din partea lui Gabriel Felbermayr, directorul Wifo.

"Germania trebuie să-şi revitalizeze activitatea de investiţii, pentru care sunt necesare stimulente eficiente pe termen scurt", a subliniat acesta.

El a adăugat că Berlinul trebuie să facă mai mult pentru a relansa creşterea pe termen lung.

"Cel mai probabil, ar fi eficient să promoveze o mai mare integrare a pieţei unice pentru servicii financiare, energie şi telecomunicaţii", a concluzionat Felbermayr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel