Licenţa industrială unică. Ministerul Economiei anunţă simplificarea procesului de acordare a licențelor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Simplificare, debirocratizare și digitalizare, în procesul de acordare a licențelor industriale.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în parteneriat cu Consiliul Concurenței, anunță o reformă amplă destinată simplificării, debirocratizării și digitalizării procesului de obținere a tuturor avizelor, permiselor și licențelor necesare pentru a deschide o fabrică sau de a derula orice altă operațiune industrială. Principalul scop al inițiativei este reprezentat de reducerea poverii administrative pentru companiile care activează în acest domeniu. Totodată, reforma va asigura și predictibilitate pentru mediul de afaceri, fiind, astfel, un pilon esențial al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), regăsit în jaloanele 243 și 246.

În prezent, în România funcționează 133.000 de companii în industriile extractivă, prelucrătoare și de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, care vor beneficia de avantajele create prin intermediul reformei. Mai exact, începând din 2025, acestea vor putea solicita licența industrială unică, prin depunerea unei cereri într-un singur punct de contact electronic, inclusiv de la distanță, atunci când cel puțin un aviz pe baza căruia își desfășoară activitatea expiră sau necesită prelungire, reînnoire sau modificare. 

Instituția responsabilă de raționalizarea, simplificarea și digitalizarea procedurilor specifice este Oficiul pentru Licență Industrială (OLI), a cărui înființare și operaționalizare a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.251/2023, care a fost publicată în Monitorul Oficial din 13.12.2023. Printre atribuțiile acestui nou organ de specialitate al administraţiei publice centrale, menționăm constituirea și administrarea Punctului de contact unic electronic pentru licențe industriale (PCUEL), care se va integra în sistemul e-guvernare gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. În continuare, OLI va colabora cu un grup de lucru interministerial pentru rezolvarea problemelor cu caracter multisectorial în acest proces.

Prin intermediul PCUEL, care se află în curs de dezvoltare la nivelul MEAT, urmând a fi ulterior predat spre administrare către OLI, companiile care desfășoară activități industriale vor putea, astfel, solicita licența industrială fără a fi necesară corespondența cu toate celelalte autorități sau depunerea documentelor în format fizic la sediile acestora. În scopul reducerii termenelor de obținere a actelor de funcționare, acest One Stop Shop va include și un simulator de licență (organizat pe coduri CAEN), care va indica solicitantului traseul complet al reglementării, respectiv lista documentelor necesare, o estimare a tarifului specific solicitării şi a timpului necesar. Reforma presupune și o cooperare strânsă între 3.228 de unități administrativ-teritoriale, 42 de colegii prefecturale, 40 de autorități centrale și serviciile deconcentrate, fiind cuprinsă în jalonul 246 din PNRR, cu termen de implementare în trimestrul 2 al anului 2025. 

Legislația specifică, respectiv Ordonanța de Urgență nr. 140/2022, a fost inițiată și elaborată de MEAT, alături de Consiliul Concurenței. Documentul a avut la bază Raportul Final al proiectului „Comprehensive redesign of the licensing system in Romania” privind simplificarea licențierii activității mediului de afaceri, elaborat cu sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și finalizat în România în luna mai a anului trecut. Totodată, demersul, care reprezintă jalonul 243 din PNRR, a avut drept model experiența Portugaliei în reformarea sistemului de licențiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel