Producătorul de rachete european MBDA este ȘOCAT! Nu se aștepta la așa ceva
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Iar viitorul se anunță și mai frumos
Iar viitorul se anunță și mai frumos
Cifra de afaceri a urcat cu 16%, la 4,2 miliarde de euro, depăşind "pentru prima dată" pragul de 4 miliarde, spre marea surpriză, dar și surpriză a șefilor companiei. 

Producătorul european de rachete MBDA a înregistrat o activitate record în 2021, generată în special printr-o redresare a exporturilor după pandemie, a afirmat preşedintele său Eric Beranger, care vede deja efectele conflictului din Ucraina. 

Comenzile au înregistrat o creştere masivă, situându-se la o valoare de 5,1 miliarde de euro, comparativ cu cele 3,5 miliarde înregistrate în anul anterior, în special datorită mai multor contracte de export pentru a echipa cu rachete avioanele de luptă Rafale vândute Greciei sau Egiptului.

Compania a obţinut de asemenea mai multe contracte de dezvoltare. Franţa şi Regatul Unit au anunţat astfel noi studii pentru proiectul denumit FMAN/FMC (viitoarea rachetă anti-navă/viitoarea rachetă de croazieră) franco-britanică, un contract care se ridică la "mai multe sute de milioane de euro", potrivit lui Beranger. Franţa şi Italia au lansat dezvoltarea Sistemului de apărare antiaeriană de nouă generaţie (SAMP-T), iar Parisul şi dezvoltarea viitoarei generaţii de rachetă antiaeriană Mica NG. 

Citește și Americanii vor dezvolta o nouă armă. Este ca un avertisment pentru China

Al doilea producător de rachete pe plan mondial, MBDA este codeţinut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) şi Leonardo (25%). Grupul a obţinut de asemenea contracte pentru a "integra", adică a face utilizabile, rachetele aer-aer Meteor şi aer-sol Spear pe aparatele F-35 britanice şi racheta antiaeriană Sea Ceptor pe fregatele britanice Type 31 şi Type 45. În total, registrul de comenzi se ridica la sfârşitul lui 2021 la 17,8 miliarde de euro.

Anul 2022 se profilează a fi unul bun, datorită contractelor de vânzare de avioane Rafale către Emirate (80 de aparate), în Indonezia (42 de aparate), în Grecia (şase aparate suplimentare) şi de vânzare a trei fregate către Atena. Şi, în condiţiile în care conflictul din Ucraina lasă să se întrevadă o viitoare creştere a bugetelor pentru apărare în Europa, MBDA "a primit câteva cereri pentru nevoi operaţionale urgente", a afirmat Eric Beranger, fără alte precizări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel