Producţia de ţiţei a României, în declin. Cu cât se estimează că va scădea în următorii ani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Se estimează că producţia de ţiţei va scădea cu un ritm mediu anual de 2,2%, în perioada 2023-2026.

Producţia de ţiţei a României se va situa pe o traiectorie descendentă în perioada 2023-2026, cu un ritm mediu anual de -2,2%, consecinţă a declinului natural al zăcămintelor şi menţinerii unităţilor existente de producţie, estimează Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Conform ultimei Prognoze a echilibrului energetic, publicate de CNSP, producţia de ţiţei este preconizată în 2023 la 3,050 milioane tone echivalent petrol (minus 2,3% comparativ cu 2022), în 2024 la 2,98 milioane tep (minus 2,3%), în 2025 la 2,91 milioane tep (minus 2,3%) şi în 2026 la 2,855 milioane tep (minus 2%).

Pe de altă parte, importul de ţiţei va creşte în perioada menţionată cu un ritm mediu anual de 4,1%. Pentru 2023 sunt estimate importuri de 9,215 milioane tep (plus 5,1% faţă de anul anterior), pentru 2024 de 9,65 milioane tep (plus 4,7%), pentru 2025 de 10 milioane tep (plus 3,6%) şi pentru 2026 de 10,3 milioane tep (plus 3%).

 

IEA şi-a redus estimările privind cererea de petrol în 2023

 

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a revizuit în scădere, pentru prima dată în acest an, estimările privind cererea globală de petrol în 2023, din cauza diminuării previziunilor economice, în special ca urmare a unei activităţi industriale mai reduse în Europa, relatează agenţia EFE.

În raportul său lunar privind piaţa petrolului, publicat joi, IEA prevede un consum mediu de 102,1 milioane barili pe zi în acest an, ceea ce ar reprezenta un nou record, şi ar fi cu 2,2 milioane barili peste nivelul înregistrat în 2022, dar cu 220.000 barili pe zi mai puţin faţă de estimările din iunie.

Peste 90% din creşterea cererii comparativ cu anul trecut va proveni din ţările care nu fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), respectiv din ţările în curs de dezvoltare, şi în special din China, care ar acoperi 70% din această creştere.

Concret, gigantul asiatic va consuma cu 1,6 milioane barili pe zi mai mult ca în 2022, ceea ce evidenţiază efectul deschiderii ţării după doi ani de restricţii impuse din cauza Covid-19.

În OECD, şi în particular în Europa, dinamismul economic mai redus va conduce la o contracţie a cererii, înregistrată timp de patru trimestre consecutiv, din T3 2022 până în T3 2023.

Pentru 2024, IEA şi-a revizuit în creştere estimările comparativ cu luna precedentă (plus 290.000 barili pe zi) şi se aşteaptă la o majorare a cererii mondiale cu 1,1 milioane barili pe zi comparativ cu 2023.

Această revizuire este explicată prin faptul că experţii agenţiei se aşteaptă, în special, la un consum mai mare în China şi la perspective economice globale pozitive pe termen lung.

În ceea ce priveşte oferta, agenţia pune accentul pe faptul că reducerile efectuate de Arabia Saudită şi unii dintre producătorii din OPEC+, începând din noiembrie 2022, au fost aproape total acoperite de alte ţări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel