Producţia de ţiţei a României, scădere în plină criză energetică

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 4,6% în primele două luni din 2022.

România a produs, în primele două luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 481.600 de tone echivalent petrol (tep), cu 23.100 tep (4,6%) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Importurile de ţiţei s-au ridicat, în perioada menţionată, la 1,272 milioane tep, fiind cu 3.500 tep (0,3%) mai mici faţă de cele din anul precedent.

Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de ţiţei este estimată pentru 2022 la 3,17 milioane tep (minus 2,3% faţă de 2021) şi în 2023 la 3,095 milioane tep (minus 2,3%). Importurile sunt preconizate la 7,25 milioane tep în 2022 (plus 6,4%) şi la 7,83 milioane tep în 2023 (plus 6,5%).

Proiectul Strategiei Energetice, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, estimează că producţia de ţiţei îşi va continua tendinţa de scădere lentă între 2030 şi 2050, de la 22 la 13 TWh (1,93 la 1,15 milioane tep).

Rezultatele modelării efectuate în anul 2016 indică înjumătăţirea producţiei interne de ţiţei, până la aproximativ 2 milioane de tone în 2030. Creşterea dependenţei de importuri nu poate fi evitată pe termen mediu şi lung decât prin încurajarea activităţii de explorare şi producţie, precum şi prin creşterea eficienţei consumului de combustibili fosili, se menţionează în proiect, transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: Teodorovici: Benzina şi motorina, 4,5 lei/litru. Se poate face acest lucru. Iată cum

 

Eugen Teodorovici a explicat, la Interviurile DC News - DC Business, că există soluţii pentru ca preţul carburanţilor să se reducă semnificativ şi să ajungă chiar la 4,5 lei, adică la jumătate faţă de cât este în prezent. 

"Vorbeam cu cineva zilele trecute şi-i spuneam că aş putea să asigur un preţ de 4 lei, 4,5 lei la pompă (n.r. - pentru benzină/motorină). Şi mă întreba cum poate fi făcut acest lucru. Păi în primul rând preţul corect a fost cel de la 1 ianuarie 2022, când era undeva la 6 lei. De atunci s-a ridicat – nu din cauza petrolului, pentru că petrolul a urcat, a coborât – ci din cauza declaraţiilor celor din Guvern care au spus că vor să plafoneze. Plafonarea nu se discută. Plafonarea se face, pentru că automat preţurile au crescut uşor, uşor, pentru că oamenii au vrut să-l ducă sus, să aibă în cazul unei plafonări un preţ cât mai ridicat.

Dar dacă tu, Guvern, spui: un an luăm preţul de referinţă 1 ianuarie şi pentru un an plafonezi îţi permiţi după aceea să scazi şi TVA de la 19 poate la 5%, deci un 14% scazi din acel preţ şi din acciză mai scazi un pic. Astea, amândouă, cumulate, timp de un an, duc preţul la pompă undeva la 4,5 lei/litru", a explicat, în cadrul interviului, Eugen Teodorovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel