Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Cea mai recentă scădere a fost înregistrată în luna mai, această scădere vine după o lună în care pare că industria s-ar fi redresat, arată 360medical.ro.
Cu toate acestea, în luna mai 2024, producția farmaceutică din România a scăzut cu 15,6% față de aceeași lună a anului trecut. Această veste vine în contextul în care în aprilie 2024 a fost înregistrată o creștere a producției de medicamente de 24%.
Totodată, avansul producției din luna aprilie nu a putut să compenseze scăderea totală din perioada ianuarie-mai 2024, când fabricarea farmaceuticelor a scăzut cu 11,5% față de aceeași perioadă din 2023.
Această pierdere din anul în curs vine ca o completare a scăderii producției de pe toată perioada anului trecut, de 1,5%, față de 2022.
Totuși, acesta nu este doar un caz izolat, România se confruntă cu un deficit și în ceea privește comerțul acestor produse. Exporturile țării, care constau în mare parte în medicamente generice (un tip de medicament care reprezintă echivalentul farmaceutic mai ieftin al produsului farmaceutic original) în mod disproporționat față de importurile masive de produse mai scumpe, inclusiv cele inovative.
Conform sursei citate, cele mai recente statistici arată că anul trecut importurile de produse farmaceutice a ajuns la un nivel fără precedent, pe măsură ce exporturile au fost de peste 4 ori mai mici.
În contextul în care foarte multe fabrici de materie primă pentru industria farmaceutică au fost închise după 1990, țara noastră a devenit dependentă de importurile acestor substanțe. Ca atare, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a tras un semnal de alarmă asupra faptului că țara noastră se confruntă cu una dintre cele mai dificile situații din Uniunea Europeană, în ceea ce privește producția de medicamente.
Astfel, reprezentanții industriei produselor farmaceutice din România au făcut apel la relansarea producției de materii prime pentru medicamente. Una dintre soluțiile identificate de aceștia ar fi colaborarea cu marii producători indieni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...