Profitul BNR în 2020. Cum s-a descurcat Banca Centrală în pandemie

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Profit BNR 2020
Profit BNR 2020
Banca Naţională a României a înregistrat în 2020 un profit în valoare de 2,034 miliarde de lei, în creştere cu 13,21% faţă de anul anterior, când a obţinut un profit de 1,797 miliarde de lei, conform raportului anual al BNR.

"Potrivit legii, cota de 80% din veniturile nete aferentă bugetului de stat a fost în sumă de 1,627 miliarde de lei. Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 406,955 milioane lei, o proporţie de 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (244,173 milioane lei). Suma de 162,782 milioane de lei rămasă după distribuţiile din anul 2020 urmează a fi repartizată în anul 2021, conform legii, în următoarea ordine de prioritate: sursele proprii de finanţare a investiţiilor; fondul de participare a salariaţilor la profit; rezervele la dispoziţia Consiliului de administraţie", se spune în raport.

Citește și: Neînțelegeri. Gardienii economiei europene se ceartă pe strategie

Potrivit documentului, în anul 2019, banca a înregistrat profit în valoare de 1,797 miliarde de lei. Potrivit legii, cota de 80% din veniturile nete aferentă bugetului de stat a fost în sumă de 1,437 miliarde de lei. Din profitul rămas la dispoziţia BNR, în valoare de 359,786 milioane de lei, o proporţie de 60% s-a repartizat pentru majorarea rezervelor statutare (215,871 milioane de lei). Suma de 143,915 milioane de lei rămasă după distribuţiile din anul 2019 a fost repartizată în 2020, conform legii.

Cheltuielile cu emisiunea monetară reprezintă costul cu imprimarea bancnotelor şi baterea monedei metalice, menţionează BNR în raport. În anul 2020, acestea au fost în sumă de 153,318 milioane de lei, iar în anul 2019 în valoare de 154,791 milioane de lei.

"Rezultatul financiar înregistrat la 31 decembrie 2020 a reprezentat profit în sumă de 2,034 miliarde de lei, cu 33,6% (+512,201 milioane de lei) mai mare faţă de cel planificat, în valoare de 1,522 miliarde de lei, ca urmare a creşterii veniturilor totale comparativ cu nivelul prognozat, precum şi a situării cheltuielilor totale sub nivelul prevederilor bugetare. Veniturile totale realizate în anul 2020 au însumat 3,333 miliarde de lei, valoare ce indică un grad de realizare de 106,4% faţă de prevederile bugetare, evoluţie înregistrată în principal pe seama creşterii veniturilor din operaţiuni valutare, din operaţiuni cu titluri şi a celor din taxe şi comisioane. Această evoluţie a fost parţial compensată de nivelul mai redus generat de veniturile din dobânzi comparativ cu estimările bugetare, ca urmare, în principal, a diminuării dobânzilor aferente portofoliului de titluri denominate în valută", se spune în document.

Cheltuielile totale efectuate în anul 2020 au fost în valoare de 1,298 miliarde de lei, gradul de realizare a acestora faţă de prevederile bugetare fiind de 80,6%.

BNR menţionează că, prin raportare la proiecţia bugetară, toate categoriile de cheltuieli realizate, cu excepţia cheltuielilor cu taxe şi comisioane, s-au poziţionat sub nivelul estimat, variaţiile mai pronunţate consemnate de anumite componente fiind determinate, în principal, de influenţele unor factori exogeni care s-au manifestat pe parcursul anului, ale căror evoluţii au fost diferite comparativ cu proiecţiile luate în calcul la fundamentarea coordonatelor bugetare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels

pixel