Profitul Samsung a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimii opt ani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Profitul Samsung în T4, la cel mai redus nivel din ultimii opt ani.

Samsung Electronics a anunţat vineri că se aşteaptă la un declin de aproximativ 69% al profitului operaţional în trimestrul patru din 2022, la cel mai redus nivel din ultimii opt ani, deoarece creşterea economică mondială mai slabă afectează preţurile cipurilor de memorie şi reduce cererea pentru dispozitive electronice, transmite Reuters.

Estimările gigantului sud-coreean, considerate un indicator pentru cererea consumatorilor pe plan global, indică faptul că şi alte companii tehnologice ar putea raporta rezultate financiare slabe. De asemenea, analiştii se aşteaptă la un declin al profitului Samsung şi în acest trimestru.

Profitul operaţional în ultimele trei luni din 2022 s-a situat la 4.300 miliarde de woni (3,37 miliarde de dolari), de la 13.870 miliarde de woni în trimestrul patru din 2021, în timp ce analiştii Refinitiv SmartEstimate estimau un câştig de 5.900 miliarde de woni. Este cel mai redus profit trimestrial din trimestrul trei din 2014.

"La divizia de cipuri de memorie, declinul cererii în trimestrul patru din 2022 a fost mai accentuat decât ne aşteptam, deoarece clienţii şi-au ajustat stocurile, în eforturile lor de a-şi ţine sub control finanţele", se arată într-un comunicat al Samsung. Divizia de cipuri este responsabilă pentru aproximativ jumătate din profitul Samsung.

Veniturile au scăzut cu 9%, la 70.000 miliarde de woni.

"Toate afacerile Samsung au avut o perioadă dificilă, în special divizia de chipuri şi telefoane mobile inteligente", a avertizat Lee Min-hee, analist la BNK Investment & Securities.

Şi profitul la divizia de telefoane mobile inteligente a scăzut în ultimele trei luni din 2022, din cauza cererii slabe pe plan global, în urma temerilor privind evoluţia economiei mondiale, se arată într-un comunicat al Samsung.

Samsung, a patra mare companie listată din Asia, este cel mai mare mare producător din lume de chipuri de memorie, telefoane mobile inteligente şi televizoare. 

 

Din aceeaşi categorie: Huawei răsuflă ușurată în ciuda sancțiunilor impuse de SUA

 

Producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei Technologies a estimat vineri că veniturile sale au rămas stabile în 2022 comparativ cu 2021, ceea ce sugerează că tendinţa de scădere a vânzărilor Huawei din cauza sancţiunilor americane s-a oprit, transmite Reuters.

Preşedintele Huawei, Eric Xu, a anunţat vineri că veniturile companiei pentru anul 2022 ar urma să se cifreze la 636,9 miliarde yuani (92,53 de miliarde de dolari), ceea ce ar însemna că au înregistrat o creştere de 0,02% comparativ cu 2021. "Restricţiile americane sunt acum noua normalitate şi am revenit la business as usual", a subliniat Eric Xu într-o scrisoare adresată angajaţilor companiei.

În scrisoarea sa, Eric Xu nu a menţionat dacă Huawei a înregistrat sau nu un profit net în 2022. În mod obişnuit, Huawei dă publicităţii rezultatele anuale finale în primul trimestru al anului următor.

Faptul că vânzările Huawei au stagnat în 2022 reprezintă o veste bună pentru compania chineză, având în vedere că în 2021 veniturile grupului chinez s-au prăbuşit cu 30% ca urmare a sancţiunilor americane. În continuare însă veniturile realizate de Huawei sunt cu mult sub recordul de 122 de miliarde de dolari realizat în 2019.

Grupul chinez Huawei, care odată era lider mondial pe piaţa de smartphone-uri, a devenit o victimă a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, după ce în 2019 administraţia Trump a declarat producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi ulterior i-a impus mai multe sancţiuni comerciale. Aceste sancţiuni au condus la prăbuşirea vânzărilor de telefoane Huawei. Compania chineză a continuat să genereze venituri din vânzările de echipamente de reţea, iar în paralel a continuat să investească în sectorul vehiculelor electrice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel