Prognoza meteo până pe 20 septembrie

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Vremea va fi frumoasa
Vremea va fi frumoasa
Săptămâna viitoare va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, iar temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 26 de grade, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 7 grade în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice aferente perioadei 14-20 septembrie dată publicităţii de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Temperatura maximă a aerului va oscila între 18 şi 32 grade în cea mai mare parte a regiunilor agricole, afirmă meteorologii.

În ceea ce priveşte temperatura minimă a aerului, aceasta se va situa între 4 şi 20 grade pe aproape întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 centimetri va fi cuprinsă între 12 şi 25 grade, optimă continuării pregătirii patului germinativ în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile (rapiţă şi orz) înfiinţate până în prezent, respectiv, germinare şi răsărire.

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, acestea fiind nesemnificative din punct de vedere agricol. Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în aproape toată ţara. Izolat în nord-vestul Banatului, conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

Unde fugi în vacanță în septembrie. Plaje ascunse din Creta

Conform ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi mai intense, semnalându-se forţări stadiale. Lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.

La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplină (50-100%), continuându-se şi local chiar finalizându-se lucrările de recoltare. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară (90-100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea, în toată ţara.

Sfecla de zahăr din toate bazinele de cultură va înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof vor predomina uscarea vrejilor şi recoltarea, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum.

La rapiţa şi orzul de toamnă semănate până în prezent se vor semnala germinarea şi răsărirea, extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor.

În general, condiţiile menţionate vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.

Specialiştii ANM recomandă efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului; în zonele unde conţinutul de umiditate din sol în stratul arabil este scăzut se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului; continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon; eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.

"Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologi", precizează ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un bărbat își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Unsplash

Cât costă benzina și motorina la început de săptămână

Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com

pixel