Programul Iluminat Public 2022. Peste 500 de solicitanți, înscriși în etapa a doua
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Restricţii de circulaţie în Bucureşti pe 20, 21 și 27 februarie / Foto: Facebook București
Restricţii de circulaţie în Bucureşti pe 20, 21 și 27 februarie / Foto: Facebook București
Într-o săptămână de la lansare, bugetul alocat a fost rezervat integral.

Administrația Fondului pentru Mediu a lansat în data de 30 decembrie 2022, cea de-a doua sesiune de înscriere a solicitanților unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu în cadrul Programului Iluminat Public.

”Faptul că bugetele alocate pentru cele două ediții ale programului au fost epuizate într-un timp atât de scurt, ne confirmă încă o dată faptul că există un interes deosebit de mare din partea unităților administrativ-teritoriale. Acest program reprezintă un sprijin pentru comunele, oraşele și municipiile din România care doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public, întrucât proiectul de ghid prevede o finanţare de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie. Aceste îmbunătățiri se vor reflecta în optimizarea consumului de energie și, implicit, în reducerea facturilor la utilități, precum și în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Adrian Neculaescu.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul AFM, finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, după cum
urmează:

- pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori - maximum 1.000.000 lei;

- pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori - maximum 2.000.000 lei;

- pentru oraşe - maximum 3.000.000 lei;

- pentru municipii de rang 0 - municipiul Bucureşti - maximum 50.000.000 lei;

- pentru municipii de rang I - maximum 6.000.000 lei;

- pentru municipii de rang II - maximum 5.000.000 lei”.

Finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui
obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. 

Între timp, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, într-o postare pe Facebook, că Primăria Municipiului Bucureşti a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) o nouă cerere de finanţare nerambursabilă, în valoare de 50 de milioane de lei, pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public

"Vom monta corpuri de iluminat noi, moderne, eficiente din punct de vedere energetic pe 34 de artere din Capitală. Este vorba despre Bd. N. Titulescu, Bd. Banu Manta, Bd. Beijing, Str. N. Caramfil, Str. Av. A. Şerbănescu, Bd. Aerogării, Bd. I. I. de la Brad, Şos. Gh. Ionescu Şişeşti, Şos. Pantelimon, Str. L. Rebreanu, Bd. N. Grigorescu, Bd. Aviatorilor, Calea Giuleşti, Bd. Constructorilor, Calea Crângaşi, Str. Valea Cascadelor, Str. Preciziei, Şos. Antiaeriană, Şos. Alexandriei, Calea Rahovei, Calea Floreasca, Şos. Pipera, Bd. Expoziţiei, Calea Plevnei, Bd. Lacul Tei, Bd. 1 Decembrie 1918, Şos. Chitilei, Şos. Bucureşti-Târgovişte, Str. Buzeşti, Str. Berzei, Şos. Grozăveşti, Bd. Geniului, Pasaj Basarab, Bd. Dinicu Golescu", a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

El a amintit că tot la AFM a depus în luna august o cerere de finanţare, în valoare de 30 de milioane de lei, dintre care 25 de milioane de lei eligibili, pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere, printre care Drumul Taberei, Theodor Pallady, Camil Ressu şi Bucureştii Noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel