Programul Noua Casă 2025. Cătălin Leonte (FNGCIMM): Marele avantaj este avansul cerut

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Contract locuință / Foto: Freepik
Contract locuință / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Cătălin Leonte, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), a fost invitat la DCNews TV pentru a detalia programele pe care instituția pe care o conduce le va derula în cursul acestui an. 

Înainte de toate, Cătălin Leonte a anunțat că, „pentru persoanele fizice, în această săptămână a devenit operațional Programul Noua Casă 2025. Este un program vechi, care numără până în momentul de față undeva la 336.000 de beneficiari la nivelul întregii țări. Din 2009 până acum“, a spus Cătălin Leonte.

Diferența dintre dorință și putință

„336.000 de beneficiari pot însemna aproape un milion de persoane”, a intervenit jurnalistul Bogdan Chirieac, subliniind că ”este o foame de case, dar prețurile la locuințe au crescut foarte mult“.

Avem atât niște factori obiectivi, cât și subiectivi. Cei obiectivi sunt următorii: avem astăzi niște dobânzi mari în piață. Nivelul veniturilor unei familii care merge la bancă pentru evaluare, îi pune pe acești oameni în situația că diferența dintre dorință și putință este realitatea în care foarte mulți sunt refuzați în momentul în care doresc să acceseze un credit”, a admis Cătălin Leonte.

Factorul obiectiv

Potrivit precizărilor sale, ”alternativa pentru cei care doresc acest lucru este să acceseze Programul Noua Casă, în care avem parteneri 13 bănci și în care, pentru anul în curs, s-au alocat din partea statului 500 de milioane de lei. Este o sumă pe care noi o considerăm acoperitoare, având în vedere că la nivelul anului trecut, garanțiile alocate de noi au fost de doar 108 milioane lei.

Și spuneam că este un factor obiectiv acela al dobânzilor mari în piață. De ce? Pentru că dobânzile au în componență două elemente, un indice IRCC care este, în prezent, sus, dar care înainte de începerea războiului din Ucraina era la 2,4%, și o parte fixă, de 2%, marja care poate fi pusă de către orice bancă, prin acest program Noua Casă, peste acest IRCC. Diferența între 4,4% și 7,5% este mare. Însă acest IRCC este pe un trend descendent, ceea ce ne face să credem că accesibilitatea acestui program va fi din ce în ce mai mare în anii care urmează”, a explicat Cătălin Leonte.

Directorul general al FNGCIMM a adăugat, totodată, că, în perioade de incertitudine, atât persoanele, cât și familiile tind să ia decizii purtate fiind de instinctul de conservare, evitând, prin urmare, investițiile majore. 

În ceea ce privește chiriile, acestea au crescut pentru că nu s-au mai vândut locuințe. Dar nu toate familiile își permit să facă un efort pentru a-și cumpăra o casă, mai ales că băncile cer, în general, un avans de 10%-15%.

Tocmai de aceea, a subliniat directorul general al FNGCIMM,  marele avantaj al Programului Noua Casă constă în faptul că acesta prevede un avans de doar 5% pentru creditele de până la 70.000 de euro. 

De exemplu, a detaliat Cătălin Leonte, pentru un împrumut de 50.000 de euro, avansul reprezintă 2.500 de euro – o sumă accesibilă pentru multe familii. În schimb, un avans de 20-25% ar genera serioase dificultăți unei familii tinere, a explicat Cătălin Leonte.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă

pixel