Programul Smart Start USA: 10.000 de IMM-uri pot obține finanțare pentru a se extinde pe piețele din străinătate
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vineri, 26 octombrie, va avea loc ultima sesiune a Turneului de promovare în România a programului și platformei Smart Start USA: “Smart Start USA – Soluții eficiente de finanțare pentru internaționalizarea afacerilor românești”.

Programul este inițiat de Fundația Laufer în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, Academia de Studii Economice Bucuresti, Mastercard, certSign, FNGCIMM, Fondul Român de Contragarantare și băncile partenere: First Bank (fosta Piraeus Bank), Banca Transilvania și Banca Comercială Română.

Prin Programul Smart Start USA cel puțin 10.000 de IMM-uri și antreprenori români, anual, vor avea posibilitatea de a obtine finantari si de a accede pe piețele internaționale, și în principal pe piața Statelor Unite ale Americii. Prin intermediul programului, acestea vor fi conectate la oportunități concrete de dezvoltare a business-ului și de extindere a brand-urilor proprii în medii economice dinamice și competitive.

Bugetul alocat finanțărilor companiilor cu capital românesc, prin intermediul Smart Start USA, este de 500 mil. USD și în curând vor începe să fie acordate primele finanțări antreprenorilor care deja au aplicat pe platforma smartstartusa.net. Programul Smart Start USA, cu un buget de 500 de milioane de dolari pentru finanţarea firmelor româneşti care vor să se extindă pe piaţa americană, a fost lansat în cadrul unei conferinţe de către iniţiatorul şi coordonatorul programului, Ilan Laufer, care este şi vicepreşedinte pentru relaţia cu SUA al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR). Obiectivul principal al programului este crearea primului ecosistem din România dedicat creşterii exportului şi internaţionalizării companiilor cu capital românesc, cu acces prioritar pe piaţa Statelor Unite ale Americii.


Programul poate finanţa anual 10.000 de firme româneşti.

"Companiile au termen până la finele anului să se înscrie în aplicaţie. Fiecare companie poate beneficia de un credit financiar de 200.000 de dolari, cu un aport propriu de cel puţin 15%, iar durata de implementare va fi de şapte ani. Una dintre condiţii este ca respectiva firmă să nu aibă datorii la bugetul de stat", a spus Laufer la începutul lunii octombrie, atunci când a fost lansat acest program. În grila de punctaj, companiile din sectorul de producţie au 30 de puncte, cele din industriile creative - 25 de puncte, serviciile - 20 de puncte, iar comerţul - 15 puncte. Dacă au avut profit în 2017, firmele mai primesc 10 puncte şi alte 10 dacă au fost pe plus şi în acest an. Cifra de afaceri contează şi ea - 10 puncte în plus pentru afaceri între 50.000 - 100.000 de dolari şi alte 10 puncte peste 100.000 de dolari. Primesc 10 puncte suplimentare cei care direcţionează 70% din valoarea planului de afaceri către echipamente şi soft. Producţia în România aduce alte 10 puncte în plus. Aportul propriu de 15% înseamnă 5 puncte, între 15% şi 20% - 10 puncte şi peste 20% - 15 puncte. Programul este implementat cu ajutorul a trei bănci, Piraeus Bank, BCR şi Banca Transilvania.

"Astfel, beneficiarii din toată ţara au la dispoziţie peste 1.000 de sucursale, ceea ce va permite accesul oricărei companii indiferent de oraşul unde se află", a mai spus Laufer. El a invitat oamenii de afaceri să facă parte din program, arătând că înscrierea în aplicaţie durează mai puţin de 30 de minute. Lansarea platformei a fost urmată de o caravană de informare în peste 30 de oraşe din ţară, care va lua sfârşit mâine, 26 octombrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel