Datorită lansării lor târzii în comparaţie cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, fondurile din Pilonul II de pensii din România rămân subdezvoltate în raport cu standardele europene şi internaţionale. Scopul Pilonului II este de a oferi foştilor angajaţi un beneficiu suplimentar pe lângă pensia lor de stat. În prezent, acest beneficiu este unul nesemnificativ, fapt ce lipseşte de obiect actuala reglementare.
Activele nete administrate de fondul privat de pensii Pilon II în România reprezintă astăzi doar 6,8% din PIB, faţă de o medie de aproximativ 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE. Cu alte cuvinte, Pilonul II în România este de zece ori mai puţin dezvoltat decât sistemele similare din ţările membre OCDE, explică iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.
Nivelul de economisire pe termen lung al populaţiei României este, în prezent, extrem de redus, cu implicaţii majore asupra nivelului de trai la perioada pensionării. Pilonul II este singura sursă de acumulare pe termen lung pentru majoritatea populaţiei. (...) Se confirmă că fondurile de pensii, în comparaţie cu alte forme de economisire, funcţionează mult mai bine pentru scopul de a economisi pe termen lung, îndeplinindu-şi funcţia.
Prezenta iniţiativă prevede o creştere progresivă a cotei de contribuţie la Pilonul II, tocmai pentru a facilita o tranziţie adecvată şi sustenabilă spre o cotă de 10%, de la an la an. Astfel nu va exista un şoc economic în această tranziţie şi ea va intra în mod natural în schema de pensii naţională.
Aşadar, sistemul de pensii din al doilea pilon ar trebui privit ca o investiţie care creşte cheltuielile pe termen scurt, dar va deveni mai ieftină pe termen lung, având, de asemenea, un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populaţiei ajunse la vârsta de pensionar şi asigurându-se un trai decent, uşurând sarcina statului care se va confrunta cu o populaţie tot mai în vârstă, se arată în documentul care poate fi consultat aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, la începutul şedinţei...
Astăzi a fost programată o...
În perioada 13 decembrie 2024,...
Grupul energetic austriac OMV a...
Ministrul Economiei a transmis...
Banca Naţională Elveţiei (SNB) a decis cea mai mare...
Ministrul Finanțelor, Marcel...
Evoluţii financiare, 12...
Blocul National Sindical a...
Decizia va fi comunicată joi...
Astăzi, newsletter-ul nostru aduce în prim-plan cele mai...
Lista instalatorilor validați...
Aplicațiile Meta, inclusiv...
Administrația Națională „Apele...
Regimul președintelui Bashar...
Curs valutar BNR, 11 decembrie...
Rata anuală a inflaţiei a...
Armata britanică face în pas...
Bursa de Valori Bucureşti a...