Proiect pentru redezvoltarea Văii Jiului și crearea a peste 2.700 locuri de muncă
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Hunedoara mai bogată în locurile de muncă
Hunedoara mai bogată în locurile de muncă
Peste 2.700 de locuri de muncă ar putea apărea în Valea Jiului, până în anul 2030, prin aplicarea unor scenarii axate pe dezvoltarea sectoarelor primare ale economiei, agricultură, industrii și servicii.

Raportul intitulat "Tranziţie justă în Hunedoara - Diversificare economică, echitabilă şi durabilă" a fost pregătit de Centrul Român de Politici Economice, iar studiul este dedicat identificării alternativelor de dezvoltare a Văii Jiului, ca modalităţi de înlocuire a profilului monoindustrial al zonei, în prezent bazat pe exploatarea cărbunelui, potrivit unui raport lansat luni la Palatul Cultural al Minerului din Lupeni, de către organizaţiile Greenpeace România şi Bankwatch România.

"În sectorul primar, care include microferme de animale sau cultivarea arbuştilor fructiferi, până în 2030 se pot crea beneficii nete de 420 milioane lei şi 760 de locuri de muncă. Sectorul secundar (energie regenerabilă, creşterea eficienţei energetice a clădirilor etc ) ar produce beneficii nete de 150 milioane lei şi 1.520 locuri de muncă. Nu în ultimul rând, impactul total al sectorului terţiar (dezvoltarea structurilor de sprijin, agropensiuni, turism în natură) va fi de 181,27 milioane de lei şi 434 de locuri de muncă", se precizează într-un comunicat al organizaţiilor citate, transmis luni Agerpres.

Băncile au făcut anunțul. Concedieri masive în perioada următoare

Pentru ca scenariile să prindă contur, raportul recomandă, printre altele, elaborarea şi implementarea unor programe de calificare, recalificare şi instruire, creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor oferite de către mediul privat, identificarea domeniilor cheie pentru implicarea locuitorilor.

Alte direcţii se referă la creşterea conectivităţii zonei prin atragerea de investiţii în domeniul transporturilor, întărirea capacităţii administrative, stimularea colaborării dintre actorii locali - societate civilă, autorităţi publice, mediul privat şi structurile de învăţământ.

"Ne dorim foarte mult ca studiul lansat astăzi să fie preluat de către Ministerul Fondurilor Europene pentru definirea Strategiei de dezvoltare a Văii Jiului. Studiul arată foarte clar că cele mai valoroase resurse nu sunt ascunse sub pământ. Valea Jiului este propice pentru dezvoltarea de micro-ferme, agricultura ecologică, turism sau pentru proiecte de energie regenerabilă", a declarat coordonatorul de campanii Greenpeace România Vlad Cătună, citat în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel