Proiecte investiții. ERBAȘU: Nu știu dacă, acum, constructorii sunt pregătiți VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este nevoie de mult mai mulți lucrători
Este nevoie de mult mai mulți lucrători
EXCLUSIV
Nu știu dacă, acum, constructorii sunt pregătiți să asimileze și să pună în practică volume atât de mari. Pentru asta trebuie să analizăm, a afirmat Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, în cadrul dezbaterii "Upgrade România - investiţiile, motorul de pornire a economiei", organizată de DC MEDIA GROUP. 

”Cu un ochi râd, cu un ochi plâng. Când aud și văd toate planurile și proiectele gândite pentru perioada următoare, ar însemna că toți constructorii vor avea foarte, foarte mult de lucru. Ceea ce vreau eu să vă spun este că nu știu dacă societatea realizează potențialul pieței construcțiilor în acest moment. Nu este un potențial atât de încurajator: construcțiile nu au fost privite ca un domeniu prioritar în ultimii zece ani, de când a început criza, în 2009. Știm bine vestitele crize de forță de muncă de până anul trecut”, a spus Erbașu. 

Potrivit afirmațiilor sale, ”a avut un efect foarte benefic aplicarea Ordonanței 114, respectiv la facilitățile din contrucții prevăzute în acest act normativ, cu salariul minim pe construcții de 3000 de lei. Asta a făcut ca exodul forței de muncă pe 2019 și 2020 să se diminueze foarte mult. Asta însă nu înseamnă că s-a oprit în 2019 plecarea oamenilor, ei au continuat să plece, dar mult mai puțini. Din păcate, foarte puțini au fost convinși să se întoarcă, diferențele sunt încă foarte mari. 

Nu știu acum, a continuat Cristian Erbașu, ”dacă economia noastră va porni puternic, pentru că instabilitatea nu a fost creată doar de pandemie, ci și de politic, care așteaptă de un alegeri locale și care este într-o continuă răfuială între Guvern și Parlament. Un astfel de politic nu poate fi eficient și, prin consecință, proiectele care sunt așteptate, sunt amânate”. 

Citește și Jianu: România are nevoie de stimularea consumului, nu doar de susţinerea investiţiilor

Știu că Guvernul își dorește demararea a cât mai multe proiecte și sper să o facă, pentru că, altfel, vom vedea efectul abia în 2021. Deja pentru exercițiul 2014-2020 este foarte, foarte târziu. Aproape că este mai rău decât în exercițiul vechi. Nu am învățat nimic din acela. Dacă ne aducem aminte, în 2014-2015 era o adevărată isterie unde găsim constructori ca să terminăm proiecte pe fonduri europene. La vremea respectivă îi spuneam domnului Teodorovici: ”Ați pregătit proiectele pentru exercițiul următor, pentru că ne țineți iar cinci ani de zile. Muncitorii, lucrătorii nu sunt umerașe să îi punem în dulap, să aștepte acolo cinci ani de zile și să le scoatem de acolo în 2021, cu doi ani înainte de expirarea termenului pentru următorul exercițiu bugetar, a continuat el.  

Erbașu a subliniat că ”nu știu dacă, acum, constructorii sunt pregătiți să asimileze și să pună în practică volume atât de mari. Pentru asta trebuie să analizăm. Sunt în momentul de față 350.000 de lucrători, dar la volumele pe care ei le-au anunțat ar trebui peste 700.000 - 800.000, poate chiar mai mult. Nu știu de unde o să îi luăm. Pentru că, în același timp, și în Vest se fac investiții, nu suntem numai noi cu investiți”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel