Protest ecologist la Sibiu în fața liderilor Europei

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Bannerul afișat de militanții Greenpeace la Sibiu
Bannerul afișat de militanții Greenpeace la Sibiu
Activiştii Greenpeace, alături de studenţi din mai multe ţări europene, au afişat, joi, la Sibiu, cu ocazia Summit-ului privind viitorul Uniunii Europene (UE), un banner cu mesajul "Broken climate, Broken future", transmite Agerpres. Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei de mediu, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa stagnează, iar oamenii de ştiinţă avertizează că avem mai puţin de 12 ani pentru a limita creşterea temperaturii medii globale până la 1,5 grade Celsius.

'În România, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră sunt termocentralele pe cărbune. Deşi Comisia Europeană doreşte o decarbonizare totală, România are în plan să construiască noi unităţi pe cărbune. În plus, permite funcţionarea termocentralelor care nu respectă normele de mediu europene, sprijinind acest sector foarte poluant pentru planetă şi sănătatea oamenilor. Cerem Guvernului României un angajament serios pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, mai ales în contextul în care România are un potenţial generos de a produce energie din surse curate, regenerabile', declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Organizaţia menţionează că mai multe guverne, printre care Franţa, Spania, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Portugalia şi Luxemburg, doresc ca UE să îşi majoreze obiectivele climatice pentru 2030 şi să atingă zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050.

În acest context, România, alături de Germania, Polonia, Cehia şi Bulgaria, se opune unei revizuiri a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

"Oamenii din întreaga Europă sunt alarmaţi deoarece ştiu că nu putem avea un viitor durabil fără o climă stabilă. Liderii europeni nu mai pot pretinde că oferă stabilitate şi prosperitate fără măsuri ferme pentru protejarea climei. Dacă politicienii noştri sunt serioşi în ceea ce priveşte construirea unui viitor paşnic şi prosper, aceştia trebuie să pună bazele unei economii fără combustibili fosili, de care să beneficiem cu toţii", susţine Sebastian Mang, consilier pentru politici în domeniul climei Greenpeace EU.

Cercetătorii ONU avertizau, anul trecut, că depăşirea pragului de 1,5 grade Celsius ar avea consecinţe directe asupra oamenilor şi naturii. Totodată, un alt raport ONU publicat recent susţine că a şasea extincţie în masă reprezintă o ameninţare majoră pentru omenire, cu un milion de specii expuse riscului de dispariţie, în parte din cauza schimbărilor climatice.

"Pentru a limita efectele schimbărilor climatice, Greenpeace solicită UE să realizeze o decarbonizare totală până în 2040 şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 65% până în 2030", se precizează în comunicatul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Steagul Ungariei / Foto: kormany.hu
Meciul de box dintre Mike Tyson și Jake Paul / Captură video
Gazprom
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe
WhatsApp / Foto: Freepik

WhatsApp introduce o funcție așteptată de toată lumea

WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din...

Sebastian Burduja
Contor electric

România, din nou cu cel mai mare preț la energie din Europa

Prețurile energiei electrice în Europa continuă să...

În laboratoarele companiei Pfizer / FOTO: Pfizer

Trump a băgat spaima în companiile farmaceutice

Viitorul secretar al Sănătății din administrația Trump...

Marcel Ciolacu
Bursa de Valori București
Uniunea Europeana
Rompetrol

Profitul operaţional al Rompetrol Rafinare s-a redus cu 41%

Rompetrol Rafinare raportează rezultate consolidate în...

Gaze / Foto: Freepik
Poluare / FOTO: Freepik
România a renunțat să mai anunțe când va trece la euro
Rafinărie / FOTO: Freepik
CNE Cernavoda
Agenție BRD
Guvernul României / Ilustrație: Oana Pavelescu

Comisia Europeană, pesimistă privind economia României

Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 3,3% anterior,...

Luna. Foto: Pexels.com

Ce au descoperit chinezii pe faţa ascunsă a Lunii

Sonda robotică Chang'e-6 a Chinei a făcut istorie în...

Foto: Pexels.com
Foto: pexels.com
Bitcoin în gheață / Foto: Freepik
pexels.com

pixel