Proteste violente în China. Foxconn oferă angajaților 1.400 $ ca să plece acasă VIDEO
Autor: Oana Pavelescu | 25 noi 2022, 17:29
Revoltă majoră a angajaților Foxconn / Foto: captură video
Revoltă majoră a angajaților Foxconn / Foto: captură video
Angajații companiei chineze Foxconn, cea care produce telefoane iPhone pentru firma americană Apple, au declanșat o revoltă în urmă cu două zile din cauza nemulțumirilor legate de salarii după ce companiia nu și-a respectat promisiunea de a majora lefurile muncitorilor.

Foxconn Technology Group a început să ofere 10.000 de yuani (1.400 de dolari) tuturor angajaților care aleg să plece, o decizie neobișnuită menită să liniștească noii angajați nemulțumiți care au jucat un rol central în protestele violente care au zguduit cea mai mare fabrică de iPhone din lume.

Principalul partener de producție la nivel mondial al Apple Inc. a precizat într-un anunț online că suma, care va fi plătită în două tranșe, va ajuta la facilitarea călătoriei spre casă a angajaților. Mulți dintre cei peste 200.000 de lucrători de la principala fabrică Foxconn din Zhengzhou provin din alte părți ale provinciei sau ale țării. Dar intenția a fost, de asemenea, de a alunga angajații recenți pe care guvernul local i-a ajutat să îi recruteze, mulți dintre ei alimentând tensiuni în rândurile angajaților. Compania va înlocui personalul care pleacă, deși acest lucru ar putea dura ceva timp. 

Plata, care în general depășește salariul pe o lună al angajaților de la Foxconn, este posibil să îi liniștească pe unii dintre angajații care miercuri au organizat un protest violent și rar întâlnit, care a atras atenția asupra consecințelor economice și sociale ale strategiei Covid Zero a lui Xi Jinping. Sute de muncitori au intrat în conflict cu personalul de securitate la primele ore ale dimineții, în timp ce tensiunile au explodat după aproape o lună în care au fost impuse restricții severe menite să înăbușe o epidemie de Covid.

Promisiuni încălcate

Un factor care a stat la baza tulburărilor este faptul că muncitorii au aflat că nu vor primi salariile mai mari care le fuseseră promise decât dacă vor rămâne în fabrică până în martie. Plata de 10.000 de yuani i-ar compensa pe cei nemulțumiți de această restricție. Acestor neajunsuri i s-a mai adăuta și o ”eroare de calculator” pentru care Foxconn și-a cerut scuze joi pentru o "eroare de introducere a datelor" care ar fi putut face să pară că unii angajați au fost plătiți mai puțin decât li s-a promis, adăugând că își va respecta obligațiile contractuale.

Nemulțumirea crescândă din rândurile angajaților Foxconn amenință să perturbe și mai mult producția la o uzină care produce majoritatea dispozitivelor de marcă ale Apple pentru a fi livrate în întreaga lume. Compania americană a avertizat deja că va livra mai puține dispozitive decât a anticipat în timpul trimestrului critic al sărbătorilor, în timp ce timpii de așteptare pentru iPhone-uri au crescut în unele cazuri până după Crăciun.

"Avem membri ai echipei Apple la fața locului, la instalația furnizorului nostru Foxconn din Zhengzhou", a precizat compania americană într-un comunicat. "Analizăm situația și lucrăm îndeaproape cu Foxconn pentru a ne asigura că preocupările angajaților lor sunt abordate".

Muncitorii au ieșit toți din dormitoare la primele ore ale zilei de miercuri, îmbrâncindu-se și împingând paznicii îmbrăcați în alb și pe care îi depășeau cu mult numeric. Într-un alt clip, mai multe persoane în costum alb au lovit cu bastoane o persoană întinsă la pământ. MArtorii au strigat "luptați, luptați!", în timp ce mulțimea de oameni își croia drum printre baricade. La un moment dat, mai mulți au înconjurat o mașină de poliție și au început să zguduie violent cu intenția de a o răsturna.

Protestul a început peste noapte din cauza salariilor neplătite și a temerilor legate de răspândirea infecției. Mai mulți muncitori au fost răniți, iar poliția a sosit la fața locului pentru a restabili ordinea.

Protestele au subliniat modul în care politica lui Xi, care se bazează pe impunerea de carantine rapide pentru a eradica boala oriunde apare, afectează din ce în ce mai mult economia și aruncă în derută părți din lanțul global de aprovizionare. 

Situația de la Foxconn arată încă odată cât de vulnearabilă este compania Apple pentru că se bazează pe o vastă mașinărie de producție centrată în China, într-o perioadă de politici imprevizibile și relații comerciale incerte.

Beijingul a emis recent noi directive prin care le ordonă oficialilor regionali să reducă la minimum perturbările și să utilizeze controale Covid mai bine direcționate, dar numărul îmbolnăvirilor în creștere în marile orașe au forțat autoritățile locale să recurgă din nou la restricții stricte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe