Protestele fermierilor. Dragos Frumosu (SINDALIMENTA): Anul trecut, fermierii români au pierdut peste un miliard de euro

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dragoș Frumosu
Dragoș Frumosu
EXCLUSIV
Președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, Dragos Frumosu este cel mai recent invitat al emisiunii ”Totul despre bani”, difuzată pe DCNews și DCBusiness.

Acesta a făcut câteva precizări despre ce a implicat soluționarea revendicărilor fermierilor făcută de către guvernanți pentru a tempera proteste în desfășurare deja de 12 zile.

În deschiderea emisiunii, Dragoș Frumosu a specificat că o problemă majoră este legată de atomizarea acestui sector.

”Pe de o parte este vorba despre problemele asociațiilor care au ca membri pe marii fermieri, pe altă parte, la aceasta se adaugă și probleme majore pentru micii fermieri. România are astăzi câteva sute de mii de ferme, poate este țara cu cele mai multe ferme mici din UE. Probabil că în toți acești ani guvernanții în loc să se plângă ca avem multe ferme mici ar fi fost normal să venim cu niște forme de sprijin astfel încât să îi determinăm să se asocieze, atunci, din câteva sute de mii de ferme mici puteam să avem doua – trei asociații care să îi reprezinte pe acești oameni care să le negocieze problemele.”

 

Cum ar fi trebuit să arate soluționarea revendicărilor fermierilor

 

În continuare, acesta a prezentat câteva alternative asupra deciziilor recente luate de către guvernanți.

”Principala revendicare o reprezintă cerealele care vin din Ucraina, problema blocării Portului Consanța, a prețurilor care a băgat în colaps de mai bine de un an de zile fermierii noștri. Aici pot să vă spun că anul trecut fermierii români au pierdut peste un miliard de euro, timp în care nu prea au venit sume care să compenseze măcar o parte importantă din aceste pierderi.

Mai este și faptul că s-a impus prin măsurile luate de către Guvern asigurarea tractoarelor și a utilajelor agricole ... eu cred că ar fi fost mult mai bine să creăm niște drumuri paralele cu cele naționale sau cu drumurile județene pe care să circule aceste utilaje astfel încât nici nu exista pericolul de accidente, nici nu exista riscul de a îngreuna circulația.

Nu în ultimul rând, sunt taxele și impozitele care au crescut foarte mult, inclusiv valoarea asigurărilor și este valabil atât pentru agricultori cât și pentru transportatori. Problema irigației și a costurilor privind combustibilul pentru fermieri și chiar a costurilor cu energia electrică pentru partea de apă, pentru că știm că sistemul de irigații a fost distrus de mai bine de 30 ani și nu s-a pus nimic în loc și probabil că ar fi existat o soluție până refăceam aceste irigații, probabil că alocarea unor sume de bani pentru niște puțuri de mare adâncime pe care să le folosească agricultorii ar fi fost necesară și benefică dacă era gândită dar din nefericire guvernanții și mai ales Ministerul Agriculturii doar promite și totul a rămas la acest stadiu, măsurile au fost foarte puține, ceea ce a nemulțumit și a condus la aceste proteste”.

Totodată, în cadrul emisiunii, președintele SINDALIMENTA a venit cu o soluție și pentru terenurile din zonele greu accesibile și depopulate care nu produc nimic.

”Satele sunt îmbătrânite și nu s-a gândit nimeni la un sistem deși s-a discutat de foarte multe ori de acordare a unei rente viagere acelor proprietari de terenuri agricole care nu mai puteau să le muncească încât să fie lucrate de altcineva iar omul să primească o rentă viageră astfel încât să aibă un trai decent”.

Urmăriți mai jos interviul în integralitate:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel