Cât costă benzina și motorina la început de săptămână
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Supraimpozitarea salariilor mai mari decât ale președintelui și a pensiilor speciale și o contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată, sunt câteva dintre propunerile PSD pentru modificarea Codului Fiscal.
„PSD consideră că scopul principal al reformării sistemului fiscal din România este de a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili. În viziunea PSD povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici”, potrivit unui comunicat de presă.
În acest sens, PSD a făcut următoarele propuneri în cadrul Coaliției de guvernare - supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României, supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România, diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici, precum și contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.
„Pragurile si cotele de impozit pentru propunerile de mai sus urmează să fie discutate cu partenerii de guvernare. PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă. În același timp, Guvernul are obligația de a promova solidaritatea între contribuabili și de a asigura un echilibru just între impozitarea muncii și a capitalului. Nu în ultimul rând, noul model fiscal trebuie să asigure resursele pentru continuarea investițiilor și a stimulării mediului de afaceri, pentru susținerea dezvoltării economice și a creșterii nivelului de trai”, se menționează în finalul comunicatului.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că este mirat de ceea ce se întâmplă cu prețul la carburanți, având în vedere că petrolul costa la fel ca și anul trecut.
”Eu nu am fost mare adept al scăderii TVA-ului la carburant. Ați văzut ce s-a întâmplat în Germania, s-a scăzut TVA-ul și carburantul s-a scumpit.
Am venit cu o măsură cu 0,5 bani din acciză doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane și pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală a economiei.
Ce mă mir eu este altceva. 120 de dolari pe baril era și acum un an sau doi și aveam la pompă prețul de 7,8 lei pe litru. Acum este tot 120 de dolari barilul și prețul este peste 9 lei. Eu vreau să vă întreb și pe dumneavoastră, și pe cei de la Consiliul Concurenței ce fac?”
La remarca unui jurnalist, că o anchetă a Consiliului Concurenței durează cinci ani, Marcel Ciolacu a afirmat: ”Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenței își dau demisia și lasă pe unii să poată face niște anchete în timp real?“.
Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor spune că nu va exista o taxare sau o acciză pe zahăr, ci este vorba doar despre aducerea TVA la acelaşi nivel cu cel al ţărilor care descurajează consumul băuturilor care conţin zahăr.
"Nu este suprataxare. De exemplu, în SUA există acciză pentru băuturile cu zahăr. Măcar noi să ajungem să plătim la aceste produse acelaşi TVA pe care îl plătesc şi ceilalţi, respectiv de 19%. Părerea mea este că este corect aşa. Toate statele civilizate nu încurajează, toate statele civilizate au luat această măsură - să descurajeze. Nu venim cu o taxare, categoric nu. Nimeni nu vine cu o taxă sau cu o acciză pe zahăr, dar aduci la acelaşi nivel TVA-ul", a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...