Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
”Bugetul a fost adoptat de Guvern! În acest an, ne concentrăm pe investiții unde s-au alocat în plus peste 15 miliarde lei față de 2018, din care 6 miliarde merg direct la infrastructura de transport. Urmează educația cu o creștere de 9,8 miliarde și sănătatea care primește în plus 6 miliarde. În același timp, ne respectăm graficul promis pentru creșterea veniturilor românilor. Crește salariul minim cu 10%, iar salariul mediu net pe economie va ajunge la 3.805 lei, cu peste 50% față de 2016. De la 1 septembrie crește și punctul de pensie cu 15%, iar pensia minimă ajunge la 704 lei, cu 10% în plus”, se arată în postarea PSD.
Social-democrații dau asigurări că și administrația locală va avea parte de alocări consistente, prin stabilirea unor praguri minime mai mari pentru unitățile administrativ-teritoriale.
”Bugetele comunităților locale vor crește și ele: la consiliile județene de la 250 la 450 lei/locuitor (dar max. 275 mil. pe județ), iar la primăriile de comună de la 750 la 1.000 lei/locuitor. Nicio primărie de municipiu nu va avea mai puțin de 12 milioane lei (cu 7 mil. în plus), niciuna de oraș nu va avea buget mai mic de 6 milioane (cu 3 mil. mai mult) și fiecare primărie de comună va avea cel puțin 2 milioane lei (în plus cu 1 mil. față de 2018). Chiar dacă vor prelua de la Guvern unele cheltuieli sociale de 6,3 mld., pentru acoperirea lor autoritățile locale vor primi o sumă de 11,4 mld. lei din TVA”, susțin social-democrații.
Citește și: Guvernul a adoptat bugetul. Care sunt indicatorii pe care este construit
Bugetul pe 2019 a fost adoptat, în formai finală, în ședința de Guvern de vineri și a fost trimis deja Parlamentului, care va stabili calendarul de adoptare la începutul săptămânii viitoare. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a spus că respectarea deficitului este condiționată de reformarea unor domenii de activitate.
Creșterea PIB este previzionată la 5,5% față de anul precedent, PIB-ul ajungând la 1.022 de miliarde de lei. Creșterea PIB față de 2016 este de 33,6%. Deficitul bugetar va fi de 2,55%.
”Este un deficit pe care îl putem menține, dar este necesar un efort comun din partea întregii echipe guvernamentale de patru zone de reformă: asistență socială, sănătate, investiții și administrație locală și centrală”, a declarat Eugen Teodorovici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...