Publicația The New York Times acuză OpenAI și Microsoft de încălcarea drepturilor de autor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
The New York Times / sursa foto: Flickr.com
The New York Times / sursa foto: Flickr.com
Publicația americană a intentat un proces împotriva OpenAI și Microsoft pentru că ar fi copiat milioane de articole pentru a antrena inteligența artificială folosite de aceste companii.

The New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor, susținând că cele două companii și-au construit modelele de inteligență artificială "copiind și folosind milioane" de articole ale publicației și că, drept urmare, acum "concurează direct" cu conținutul acesteia, informează The Verge.

După cum se arată în proces, publicația susține că modelele lingvistice mari (LLM) ale OpenAI și Microsoft, care alimentează ChatGPT și Copilot, "pot genera rezultate care reproduc textual conținutul articolelor, îl rezumă îndeaproape și îi imită stilul". Acest lucru "subminează și dăunează" relației dintre The New York Times și cititori săi, susține publicația, afectând în același timp "abonamentele, licențele, publicitatea și veniturile provenite de la acestea".

 

AI-ul, un pericol pentru jurnalism

 

În plângerea se menționează, de asemenea, că aceste modele de inteligență artificială "amenință jurnalismul de înaltă calitate" prin faptul că afectează capacitatea companiilor media de a proteja și de a-și monetiza conținutul. "Prin intermediul Microsoft's Bing Chat (recent rebranduit sub numele de "Copilot") și ChatGPT al OpenAI, pârâții încearcă să profite de investițiile masive ale The New York Times, folosindu-le materialele pentru a construi propriile produse fără permisiune sau plată", se arată într-un document.

Publicația susține că a încercat să negocieze cu ambele companii timp de luni de zile pentru "a se asigura că primește o valoare corectă pentru utilizarea conținutului său".

Publicația cere "miliarde de dolari în daune legale". De asemenea, solicită instanței să împiedice OpenAI și Microsoft să își antreneze modelele de inteligență artificială folosind conținutul său, precum și să elimine articolele din baza de date ale companiilor.

The New York Times este unul dintre numeroasele, printre care BBC, CNN și Reuters, care au blocat în ultimele luni dispozitivul de căutare pe internet al OpenAI, împiedicând compania de inteligență artificială să continue să extragă conținut de pe site-ul său și să folosească datele pentru a antrena modelele de inteligență artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel