Publicația The New York Times acuză OpenAI și Microsoft de încălcarea drepturilor de autor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
The New York Times / sursa foto: Flickr.com
The New York Times / sursa foto: Flickr.com
Publicația americană a intentat un proces împotriva OpenAI și Microsoft pentru că ar fi copiat milioane de articole pentru a antrena inteligența artificială folosite de aceste companii.

The New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor, susținând că cele două companii și-au construit modelele de inteligență artificială "copiind și folosind milioane" de articole ale publicației și că, drept urmare, acum "concurează direct" cu conținutul acesteia, informează The Verge.

După cum se arată în proces, publicația susține că modelele lingvistice mari (LLM) ale OpenAI și Microsoft, care alimentează ChatGPT și Copilot, "pot genera rezultate care reproduc textual conținutul articolelor, îl rezumă îndeaproape și îi imită stilul". Acest lucru "subminează și dăunează" relației dintre The New York Times și cititori săi, susține publicația, afectând în același timp "abonamentele, licențele, publicitatea și veniturile provenite de la acestea".

 

AI-ul, un pericol pentru jurnalism

 

În plângerea se menționează, de asemenea, că aceste modele de inteligență artificială "amenință jurnalismul de înaltă calitate" prin faptul că afectează capacitatea companiilor media de a proteja și de a-și monetiza conținutul. "Prin intermediul Microsoft's Bing Chat (recent rebranduit sub numele de "Copilot") și ChatGPT al OpenAI, pârâții încearcă să profite de investițiile masive ale The New York Times, folosindu-le materialele pentru a construi propriile produse fără permisiune sau plată", se arată într-un document.

Publicația susține că a încercat să negocieze cu ambele companii timp de luni de zile pentru "a se asigura că primește o valoare corectă pentru utilizarea conținutului său".

Publicația cere "miliarde de dolari în daune legale". De asemenea, solicită instanței să împiedice OpenAI și Microsoft să își antreneze modelele de inteligență artificială folosind conținutul său, precum și să elimine articolele din baza de date ale companiilor.

The New York Times este unul dintre numeroasele, printre care BBC, CNN și Reuters, care au blocat în ultimele luni dispozitivul de căutare pe internet al OpenAI, împiedicând compania de inteligență artificială să continue să extragă conținut de pe site-ul său și să folosească datele pentru a antrena modelele de inteligență artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr
Instalație de gaze

Care sunt cele mai căutate locuinţe de către români

Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...


pixel