Punctul pe ”i”. Mircea Coșea: Creșterea ROBOR-ului este resimțită NU doar de cei cu credite
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Codul fiscal va fi modificat
Codul fiscal va fi modificat
Profesorul Mircea Coșea a analizat creșterea indicelui ROBOR, care a trecut de 5%, menționând că au de suferit nu doar cetățenii cu credite, dar și cei care nu au împrumuturi. Analistul a explicat de ce. 

În opinia analistului, ”Banca Națională a procedat bine ridicând dobânzile. Din păcate însă, condițiile în care au fost aplica politica BNR nu au fost satisfăcătoare din punctul de vedere al efectelor. De ce? Pentru că astfel de măsuri sunt aplicate într-o economie care are un echilibru macro-economic sustenabil”, a spus profesorul Coșea.

Trei dezechilibre masive

Dar, s-a grăbit el să atragă atenția, ”România nu este într-o astfel de situație. România este în situația în care are trei dezechilibre masive, importante, prin deficitele pe care le înregistrează: comercial, deficitul de cont curent și deficit bugetar. 

Această situație face ca importurile mari pe care le face România, chiar și împrumurile la dobânzi foarte mari pe care le face Guvernul să atenueze măsura BNR de a ridica dobânda de referință în lupta cu inflația. Ba dimpotrivă, au apărut efecte contrare, care, după părerea mea, ar fi trebuit să fie judecate mai bine, pentru că ele apar acum ca fiind o povară în plus pe umerii cetățeanului român, în condițiile în care crizele succesive pe care le parcurgem au condus la scăderea importantă a puterii de cumpărare și a calității vieții”, a enumerat analistul.

Îndemn: Abțineți-vă de la prognoze 

Ratele cresc, banii sunt mai scumpi, spune profesorul Coșea, subliniind că aceste rate ar putea fi de câteva ori mai mari. Dar, a adăugat analistul, nu trebuie să ne gândim doar la cei care iau credite, dar și la diferitele firme, societăți, unități de producție care se împrumută, la rândul lor. ”Iar dobânda plătită de aceșia intră în costuri, care se reflectă în prețurile pe care le plătim cu toții. Cu alte cuvinte, creșterea ROBOR-ului ajunge să fie semnalată în prețul multor produse și servicii pe care noi le consumăm, cu toții, atât cei cu credite, cât și cei fără credite”, a explicat Mircea Coșea. 

Rugat să facă o prognoză privind creșterea pe mai departe a indicelui ROBOR, profesorul Coșea a refuzat acest lucru. ”Când cineva face astfel de declarații, piața reacționează, piața este foarte sensibilă”, a precizat expertul, îndemnându-i care fac calcule și au impresia că știu ce se va întâmpla în perioada următoare, să se abțină mai ales în această perioadă. 

”Ceea ce pot să vă spun este că, după părerea mea, ROBOR va cunoaște o creștere și mai mare. Cu cât și cum nu știu. Oricum, intrăm într-un apogeu al inflației globale care, la rândul ei, duce la creșterea banilor în întreaga lume, o evoluție care se va simți și în România”, a concluzionat profesorul Mircea Coșea. 

Citește și Previziuni îngrijorătoare. Mircea Coșea: Spre toamnă va apărea și problema EURO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel