Pus la zid, Putin a plecat cu NIMIC de la Samarkand
Autor: Simona Haiduc | 18 sep 2022, 17:40
Un zămbet care ascunde, probabil, multă furie
Un zămbet care ascunde, probabil, multă furie
La Samarkand, orașul uzbek care a găzduit summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, liderul rus a vrut să demonstreze Occidentului că, în Est, nu este izolat. A fost, mai degrabă, tolerat, dar nicidecum respectat.

Vladimir Putin continuă să fie încrezător și sfidător pe frontul ucrainean. "Planul nostru nu necesită schimbări. Nu ne grăbim", i-a asigurat liderul de la Kremlin pe jurnaliști la sfârșitul celor două zile de întâlniri internaționale cu ”prieteni”, cum i-a numit Putin pe omologii săi din țările OCS. 

Nimic concret din partea aliaților săi

Dar când a venit bilanțului, toate fotografiile cu strângere de mâini, toate imaginile cu chipuri zâmbitoare și, aparent, binevoitoare, au trecut pe plan secund. Pentru că, de fapt, Vladimir Putin s-a întors de la Samarkand cu mâinile goale. În timp ce Moscova este din nou acuzată în Occident că a închis ochii la presupuse crime comise de armata sa la Izium, după descoperirea a sute de cadavre îngropate în acest oraș recuperat de Kiev, șeful Kremlinului nu a primit niciun sprijin verbal din partea "prietenilor" săi din Samarkand. Dimpotrivă.

După cum a recunoscut chiar Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping i-a împărtășit din grijile sale legate de Ucraina. În timpul ședinței plenare, omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut lui Putin să pună capăt conflictului "cât mai curând posibil". Shavkat Mirzoev, președintele uzbek care a găzduit summitul și care se află în plină "perestroika" a țării sale, a repetat constant meritele "dialogului". În ceea ce-l privește pe Kassym-Jomart Tokayev, șeful Kazahstanului, o fostă republică sovietică dependentă de Rusia, el a insistat public pe importanța respectării "integrității teritoriale". Ceilalți lideri s-au referit pur și simplu la "criza ucraineană", o formulare prudentă care nu l-a iritat pe Vladimir Putin, dar care a însemnat în același timp o distanțare foarte jenantă față de Kremlin.

Dezmințirea lui Narendra Modi

Apoi, tunetul a venit din partea lui Narendra Modi. În fața presei, la începutul întâlnirii lor bilaterale, premierul indian i-a spus lui Vladimir Putin: "Ceea ce știu este că e un momentul potrivit pentru declanșarea unui război". O dezaprobare voalată, dar pe înțelesul tuturor? Nu, a fost un simplu apel la negocieri, după cum a descifrat vorbele lui Modi ministrul de Externe al acetuia. O abilă șmecherie ministerială pentru a proteja mizele economice. Dar este într-adevăr prima dată când Modi, fără îndoială sub presiunea Statelor Unite, îndrăznește o astfel de respingere a lui Putin, condamnând de facto războiul său", a mărturisit pentru Les Echos un membru al delegației indiene.

Vladimir Putin a vorbit despre afaceri la Samarkand, inclusiv despre redirecționarea către China a 50 de miliarde de metri cubi de gaz planificate inițial pe an pentru piețele europene. India beneficiază de vânzarea de arme, petrol și îngrășăminte rusești la prețuri mici. Cu Uzbekistan au fost semnate contracte în valoare de 4,6 miliarde de dolari. Iar Vladimir Putin a confirmat vânzarea de gaze către Turcia, acest "partener de încredere", cu 25% din plăți nu mai în dolari, ci în ruble.

Cu mâinile goale din punct de vedere politic

Un alt anunț care ar fi putut face vâlvă a fost livrarea gratuită a 300.000 de tone de îngrășăminte rusești către țările în curs de dezvoltare. Dar toate acestea au trecut aproape neobservate. Cu spatele la zid, Vladimir Putin s-a întors de la Samarkand cu mâinile goale din punct de vedere politic.

Citește și Rusia continuă să dea peste cap piața diamantelor. Operațiuni secrete

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe