Putin a CONDAMNAT Rusia să ducă o viață de SECOND HAND

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un fost oficial spune ceea ce alții ascund
Un fost oficial spune ceea ce alții ascund
Oleg Viughin, un foarte respectat economist rus, fost oficial de rang superior în cadrul Ministerului de Finanțe al Rusiei, a vorbit, într-un interviu acordat publiației americane The Insider, despre viața țării sale pe fondul sancțiunilor internaționale impuse Moscovei, despre cum Putin și-a condamnat, practic, proprii concetățeni să ducă o existență de mâna a doua. 

Rusia nu are scăpare, fiind obligată, practic, să cunoască mulți ani de acum înainte un declin major în dezvoltarea tehnologică din cauza sancțiunilor drastice impuse de războiul din Ucraina, a declarat Oleg Viughin, care a lucrat inclusiv în Banca Centrală a Rusiei. Iar asta pentru simplul motiv că, în privința tehnologiei, Rusia pe importuri, acum blocate, suspendate, interzise. Cu alte cuvinte, până va ajunge să creeze produse proprii, Rusia se va folosi de instrumente care îmbătrânesc pe de o zi pe alta, practic, având în vedere avansul occidental în domeniu, aparatură care, mâine-poimâine, va deveni marfă de second hand. 

"Lumea va avansa, dar Rusia va folosi doar niște tehnologii de mâna a doua și va cheltui resurse uriașe pentru a recrea ceea ce există deja în lume, dar care nu poate fi importat", a explicat Viughin, care a fost ministru adjunct de finanțe și viceguvernator la Banca Rusiei. El s-a retras de la Bursa din Moscova în acest an.

Comentariile lui Viughin vin în contrast cu evaluările pozitive ale președintelui Vladimir Putin cu privire la economie. La începutul lunii septembrie, Putin a declarat că economia țării face față sancțiunilor occidentale. La aproape șapte luni de la începerea războiului, economia Rusiei pare în continuare să reziste. Economia gigantului energetic a fost susținută de exporturile de energie pe fondul prețurilor ridicate, care erau în creștere chiar înainte de război.

Dar importurile în Rusia au fost puternic limitate, ceea ce se vede într-un excedent de cont curent record de 70,1 miliarde de dolari pentru a doua jumătate a anului 2022. Rusia a încercat să contracareze sancțiunile prin înlocuirea importurilor cu cele din țările nesancționate sau cu opțiuni autohtone. Dar succesul a fost limitat, scriau la sfârșitul lunii martie analiștii de la Bruegel, un think tank cu sediul la Bruxelles.

"Produsele de înaltă tehnologie sunt dezvoltate folosind inputuri din multe țări, dar puține dintre ele pot funcționa fără inputuri din Uniunea Europeană sau din Statele Unite", au explicat analiștii. "Prin urmare, o singură economie nu poate replica toate capacitățile rețelei globale".  Cipurile semiconductoare, piesele de aviație și produsele medicale se numără printre importurile puternic afectate, au notat analiștii Bruegel.

Citește și Rusia fierbe: Ample proteste, sute de arestări, prețul biletelor de avion a explodat VIDEO

"Dacă situația nu se schimbă, Rusia va asista la un declin treptat al nivelului de dezvoltare tehnologică", a insistat Vighin, subliniind că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au avut o eficacitate de 30% până la 40%, dar urmează să apară vânturi potrivnice.

Deși sancțiunile nu au fost în totalitate eficiente, Viughin a declarat pentru Reuters că "principalul rezultat al sancțiunilor este că procesul de creștere economică din Rusia a fost întrerupt pentru mulți ani de acum înainte". 

Economia țării a început în forță în ianuarie și februarie și ar fi fost pe drumul cel bun pentru o expansiune de 6% în 2022 dacă nu ar fi fost sancționată, a arătat fostul oficial rus. Acum însă există un "efect negativ", a preciza el, adăugând: "deci sancțiunile funcționează".

În prezent, economia Rusiei s-a contractat cu 4% pe an în al doilea trimestru din 2022 - primul trimestru complet după începerea războiului. Ministerul rus al economiei se așteaptă ca PIB-ul să se contracte cu 2,9% în 2022, a declarat un oficial guvernamental la începutul lunii septembrie, potrivit Reuters. Această cifră este semnificativ mai mică decât cea prognozată de Banca Mondială: Aceasta se așteaptă la o contracție de 11%.

Ar putea exista și mai multe probleme pentru Rusia, deoarece Uniunea Europeană - cel mai mare client al Rusiei - se dezice de dependența sa puternică de energia rusă, majoritatea importurilor de țiței urmând să fie interzise până la sfârșitul anului 2022. Viughin a declarat că va exista un "prejudiciu serios" pentru economie dacă exporturile rusești vor fi limitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel