Urmărește dezbaterea live

Putin a explicat de ce vrea să rămână președinte
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin spune că va lua în considerare unui al cincilea mandat pentru funcția de președinte al Rusiei dacă alegătorii vor sprijini planurile sale de reformă constituțională.

Liderul de la Kremlin ar ajunge la limita maximă de termeni consecutivi în anul 2024 însă parlamentul rus a aprobat un plan care să îi permită să candideze din nou.

Alegătorii ar trebui să sprijine schimbările într-un referendum care va avea loc săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că Putin, acum în vârstă de 67 de ani, ar putea să rămână la putere până în 2036.

Putin are deja două mandate din 2000 până în 2008, iar după patru ani ca premier a eveni la președinție în 2012 și a câștigat un al patrulea mandat în 2018.

„Nu exclud posibilitatea de a candida din nou, dacă această posibilitatea va apărea în constituție. Vom vedea ”, a spus Putin într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat.
Putin a afirmat în trecut că susține limitarea candidaturii la președinție odată ce țara devine „matură” din punct de vedere politic, dar a susținut că în prezent are nevoie de „stabilitate”.

Germania arată acuzator spre Rusia: A fost asasinat politic

De asemenea, s-a comparat cu președintele american din timpul războiului, Franklin D. Roosevelt, care a câștigat patru alegeri consecutive.

Cu toate acestea, el a spus în interviul difuzat duminică că „încă nu am decis nimic pentru mine”.

Putin a sugerat, de asemenea, că găsirea unui candidat pentru succesiune ar putea deveni o distragere dacă nu va mai participa la alegeri.

Liderul rus a explicat că în condițiile în care conducerea țării se va schimba vor urma și schimbări în instituții ceea ce va dura ani de zile: ”Trebuie să lucrăm nu să căutăm succesori”, a explicat acesta.

Referendumul va avea loc pe 1 iulie după ce a fost amânat din cauza pandemiei.

Opozanții lui Putin spun că reformele propuse pentru Constituție sunt menite să îi permită lui Putin să păstreze puterea până în 2036 și că reprezinte o lovitură de stat constituțională.

Kremlinul spune că sunt necesare schimbările pentru consolidarea rolului parlamentului și îmbunătățirea politicii sociale și a administrației publice.

Putin a fost numit pentru prima dată președinte interimar în ultima zi a secolului XX, când predecesorul său Boris Elțin a demisionat pe neașteptate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel