Putin nu mai grațiază condamnații care luptă pe front

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Potrivit unei noi investigații realizate de jurnaliștii BBC președintele Vladimir Putin nu mai acordă grațieri criminalilor condamnați în schimbul unor scurte misiuni în Ucraina; prizonierii sunt acum recrutați să lupte atât cât durează invazia în schimbul unei eliberări condiționate, nu al unei exonerări.

Jurnaliștii BBC, citați de publicația Meduza, au analizat mesajele împărtășite online între rudele deținuților recrutați și au vorbit cu mai mulți dintre acești soldați și cu membrii familiilor lor. Jurnaliștii au aflat că armata rusă și-a schimbat strategia de recrutare a prizonierilor în septembrie 2023, punând capăt la ceea ce era cunoscut sub numele de înrolare "Storm Z" și pivotând către "Storm V".

O parte din utilizarea de către armată a prizonierilor este aceeași: cele mai noi companii speciale Storm V sunt în continuare desfășurate în cele mai periculoase părți ale frontului, deținuții fiind în continuare trimiși în luptă cu mult mai puțină pregătire, rata de supraviețuire fiind în continuare scăzută (o sursă a declarat pentru BBC că această rată este de 25%), iar corpurile soldaților uciși sunt adesea recuperate doar după întârzieri mari, dacă sunt recuperate (deși acești oameni sunt acum soldați prin contract, nu voluntari, ceea ce înseamnă că plăcuțele lor de identificare sunt înregistrate la Ministerul Apărării și urmărirea morții lor ar putea deveni mai ușoară). 

Schimbarea politicii de recrutare îl scutește pe Putin de titlurile de ziare care îl criticau pentru modul în care a grațiat diverși infractori violenți și elimină ceea ce mulți recruți au perceput (și resimțit) ca fiind poziția privilegiată a recruților prizonieri, care anterior se puteau întoarce acasă ca oameni liberi după doar șase luni în Ucraina. 

Singurele modalități de a obține această libertate acum, înainte ca războiul să se încheie, sunt trei:  

- obținerea unei recomandări speciale, 

- îmbolnăvire gravă

- atingerea limitei de vârstă a armatei care variază în funcție de grad. 

Prin recrutarea deținuților ca soldați contractuali, Kremlinul se poate sprijini pe forța juridică în curs de desfășurare a ordinului de mobilizare din septembrie 2022 al lui Putin, care interzice rezilierea contractelor de serviciu .

Noul sistem de recrutare se bazează pe o lege adoptată în iunie 2023 care legalizează trimiterea deținuților în luptă în condiții de probă. Legislația se aplică majorității deținuților, inclusiv majorității infractorilor violenți, cu rare excepții pentru cei vinovați de infracțiuni legate de extremism, terorism și de majoritatea (dar nu toate) formele de molestare a copiilor. 

Nici președintele Putin și nici instanțele nu sunt necesare în acest proces - oficialii din închisori și recrutorii militari locali se ocupă de toate formalitățile - deși reporterii BBC Rusia au găsit mai multe cazuri în care închisorile au solicitat judecătorilor "supraveghere administrativă" pentru deținuți după ce i-au eliberat către armată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel