Priorităţile pentru programul de investiţii "Anghel Saligny" în anul 2025
Ministerul Dezvoltării a...
Liderul de la Kremlin a ameninţat joi că va lăsa să expire în 2021 importantul Tratat pentru controlul asupra armelor nucleare START încheiat cu SUA, în cazul în care acestea nu se vor arăta doritoare să-l prelungească, informează AFP şi TASS.
"Dacă nimeni nu doreşte prelungirea acordului START, atunci noi nu o vom face (...). Am spus de o sută de ori că suntem gata" să nu-l prelungim, a declarat Putin în timpul unei întâlniri avute cu directori ai agenţiilor de presă, în marja Forumului Economic de la Sankt-Petersburg, în nord-vestul Rusiei.
"Până în prezent, nimeni nu negociază cu noi. Procesul negocierilor oficiale nu a fost nici acum lansat, chiar dacă totul expiră în 2021", a adăugat Putin.
Acest tratat bilateral pentru reducerea armelor strategice, a cărei ultimă variantă denumită "Noul START" a fost semnată în 2010, menţine arsenalele nucleare rus şi american mult sub nivelul din timpul războiului rece. El urmează să expire în 2021, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două mari puteri nucleare.
China și Rusia vor să răstoarne lumea! Xi Jinping s-a dus la Moscova
Dacă tratatul va expira fără adoptarea unei noi versiuni, "nu va mai fi niciun instrument care să limiteze cursa înarmării, cu trimiterea, de exemplu, de arme în spaţiu", a atenţionat preşedintele rus, avertizând că "deasupra capetelor fiecăruia dintre noi vor exista arme nucleare".
Totodată, Putin a subliniat că Rusia "are noi sisteme capabile să garanteze securitatea ţării pe o perioadă destul de lungă". El a afirmat că ţara sa "şi-a depăşit concurenţii în ceea ce priveşte crearea unor sisteme hipersonice".
Potrivit lui Putin, toate ţările care deţin arme nucleare trebuie să participe la negocieri pentru limitarea şi controlul asupra armelor strategice. "Trebuie atrase (în negocieri) toate ţările nucleare. Toate puterile nucleare, oficiale sau neoficiale", a subliniat preşedintele rus.
El a explicat că dacă sunt implicate în negocieri doar statele care sunt recunoscute în mod oficial drept puteri nucleare, fără a le implica pe cele care deţin arme nucleare neoficial, atunci acestea din urmă "vor continua să dezvolte" astfel de arme şi în cele din urmă acest lucru va frâna procesul de negocieri între statele recunoscute oficial drept puteri nucleare.
La mijlocul lunii mai, Vladimir Putin a subliniat că dacă se va decide prelungirea Tratatului START privind reducerea armamentului strategic ofensiv, care expiră în 2021, va fi necesar să se înceapă negocieri pe scară largă cu Statele Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării a...
Sunt în joc foarte mulți bani.
Astăzi analizăm subiecte care provoacă dezbateri și aduc...
Criză energetică în...
Polonia își începe mandatul cu...
Despre ceasul Chanel J12 X-Ray...
Comisia Europeană transmite că...
Banca Națională a României a...
Banii vor fi folosiți pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe...
Prețul gazelor în Europa a...
Este ultimul raport elaborat de...
Diferențe majore față de prima zi a anului!
Bursa de Valori București (BVB) a deschis vineri...
Trei giganți din domeniu au primit misiunea de a...
Dar speranța moare ultima!
479 de incidente în doar trei...
Așa cum era de așteptat,...
De mii de ani, lupta împotriva extinderii zonelor...
Președintele ales al Statelor Unite și-a exprimat...
Grupaj de știri.
De la 1 ianuarie 2025, salariul...
Proiectul de lege privind...
Nicio livrare de gaz rusesc...
Șeful Tesla a făcut un cadou siminlar și la sfârșitul...
Un sentiment de îngrijorare vecină cu panica domină...