Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Acordurile acoperă sectoare precum aviația, apărarea, energia și infrastructura și sunt menite să genereze mii de locuri de muncă în SUA, sprijinind totodată creșterea economică a ambelor țări.
Acorduri masive în aviație, energie și infrastructură
Printre cele mai importante înțelegeri se numără vânzarea de avioane Boeing către Qatar Airways, care include până la 210 aeronave de tip Boeing 787 Dreamliner și 777X, precum și motoare de la GE Aerospace, într-o tranzacție estimată la aproximativ 96 de miliarde de euro. Aceasta este cea mai mare comandă de aeronave de mari dimensiuni din istoria Boeing și ar putea susține anual 154.000 de locuri de muncă în Statele Unite în fazele de producție și livrare.
În sectorul energetic, McDermott International și-a extins parteneriatul cu Qatar Energy prin șapte proiecte active în valoare de 8,5 miliarde de euro, axate pe dezvoltarea infrastructurii energetice critice. De asemenea, compania de inginerie Parsons a obținut 30 de proiecte în Qatar, evaluate la 97 de miliarde de euro, consolidându-și astfel creșterea și sprijinind forța de muncă americană din domeniul ingineriei. În plus, firma Quantinuum a încheiat un acord de tip joint-venture cu Al Rabban Capital pentru a investi până la 1 miliard de euro în tehnologii cuantice și în dezvoltarea forței de muncă din SUA.
Investiții bilaterale strategice
Pe partea de apărare, Qatarul a semnat un acord în valoare de 1 miliard de euro pentru achiziția de capacități anti-drone de la Raytheon, devenind astfel primul client internațional al sistemului FS-LIDS. Totodată, General Atomics a încheiat o înțelegere de aproape 2 miliarde de euro pentru furnizarea sistemului de aeronave pilotate de la distanță MQ-9B.
Cele două țări au mai semnat o declarație de intenție privind investiții potențiale de peste 38 de miliarde de euro, care vizează îmbunătățirea parteneriatului de securitate americano-qatarez, investiții în baza aeriană Al Udeid și dezvoltarea unor capacități viitoare de apărare.
Schimburile economice dintre SUA și Qatar au o tradiție solidă, Statele Unite menținând un excedent comercial cu Qatarul din 2003. În 2024, schimburile bilaterale au atins valoarea de 5,64 miliarde de euro, iar investițiile Qatarului în SUA sunt diversificate, cuprinzând domenii precum turismul, sănătatea, energia și tehnologia.
Aceste noi acorduri și declarații de intenție sunt menite să consolideze relațiile comerciale bilaterale și să stimuleze inovația și creșterea economică în ambele țări pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...