Rabla pentru Electrocasnice, ediţia a doua. Luni, 5 decembrie, încep înscrierile
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Persoanele fizice se pot înscrie de luni în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice, ediţia a doua.

Persoanele fizice se pot înscrie, începând de luni, ora 10:00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice, ediţia a doua, în vederea selectării voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele.

Selecţia voucherelor va avea loc în perioada 5.12.2022, ora 10:00 - 9.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului, acesta fiind de 25 milioane de lei, conform informaţiilor transmise de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

În această etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobată pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, precizează AFM.

Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalităţile de achiziţionare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.

Persoana care a selectat un voucher în prima ediţie şi ulterior nu l-a utilizat, nu mai poate selecta un voucher pentru aceeaşi categorie pe parcursul aceluiaşi an calendaristic. De asemenea, persoana care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.

A doua ediţie a Programului "Rabla pentru Electrocasnice" a demarat pe 21 noiembrie, bugetul total alocat fiind de 50 de milioane de lei.

Calendarul de desfăşurare a etapelor următoare este: etapa II - selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele (12.12.2022, ora 10:00 - 16.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10 milioane lei; etapa III - selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (19.12.2022, ora 10:00 - 23.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15 milioane lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

 

Ce a declarat Ministrul Mediului

 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, este supărat și a atras atenția că: ”Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (…) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat Tanczos Barna în emisiunea „Banii, azi” de la TVR Info.

Ministrul a mai explicat că în şapte zile de la data validării voucherului acesta trebuie folosit, însă aproape jumătate din cei care le obțin nu fac acest lucru iar interdicția ”cu siguranță îi va descuraja pe cei care se înscriu și nu folosesc voucherul respectiv. Anul viitor cu siguranță va trebui să reanalizăm și condițiile de piață. Există posibilitatea creșterii și valorii, există posibilitatea de a extinde limitările și interdicțiile pentru cei care nu și-au folosit voucherele și putem analiza și eficiența programului pe fiecare componentă. Acolo unde nu există un interes mare, putem să luăm această decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program și a ne focusa pe cele care au un efect mare asupra facturii”, a mai explicat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel