Racheta lui Bezos a ”scuipat” atât de mult metan că s-a văzut din spațiu

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Racheta Blue Origin a lui Jeff Bezos a produs atât de mult metan în timpul testelor că acesta a putu fi zărit din spațiu.

Jeff Bezos s-a alăturat ambiției lui Elon Musk și Richard Branson de a avea o companie de turism spațial, însă compania Bluw Origin este încă destul de departe de performanțele Star Link și Virgin Galactic.

Bloomberg relatează că un complex Blue Origin aflat în vestul Texasului emite în mod regulat atât de mult metan în timpul testelor recente ale rachetelor, încât coloanele de gaz sunt observate din spațiu.

Detecția neașteptată a fost făcută în iunie de Carbon Mapper, o organizație non-profit care scanează emisiile de gaze cu efect de seră pe tot globul.

Utilizând datele colectate de un instrument aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, Carbon Mapper a estimat că aproximativ 1,5 tone de metan erau scuipate de la instalația Blue Origin pe oră, apărând ca un nor vizibil pe harta site-ului său.

Fără mai multe date, nu se poate spune cât timp au durat aceste emisii.

Situație normală

Cu siguranță nu este un secret că metanul figurează în planurile Blue Origin. Motorul rachetei sale BE-4 utilizează pentru propulsie ceea ce se numește gaz natural lichefiat (LNG), compus aproape în întregime din metan. Și, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, aceste emisii sunt normale.

"Transferăm frecvent GNL de la furnizorii noștri în rezervoarele de depozitare de la standurile noastre de testare a motoarelor", a declarat purtătorul de cuvânt pentru Bloomberg. "Totul a funcționat în mod normal".

2. -imagine fara descriere- (blue-origin-2_70488800.jpg)

Până acum, însă, amprenta de metan a întreprinderii lui Bezos a rămas felativ o necunoscută. Chiar și cu cele mai recente descoperiri ale Carbon Mapper nu pot spune cu certitudine care sunt emisiile Blue Origin dar Bloomberg a reușit să obțină un document oficial în acesr sens.

Potrivit documentului, depus la Comisia pentru calitatea mediului din Texas (2020) în 2020, Blue Origin estima că va emite în jur de 3,4 milioane de metri cubi de GNL pe an, sau aproximativ 60 de tone de metan.

Factorul climatic

Metanul este un gaz cu efect de seră și un factor semnificativ al schimbărilor climatice. Potrivit Asociației Internaționale a Energiei, doar metanul singur este responsabil pentru aproape o treime din creșterea temperaturilor de pe Pământ.

Faptul că Blue Origin emite anual câteva zeci de tone în plus de metan poate să nu fie atât de mult în plan global în condițiile în care industria energetică a eliberat 135 de milioane de tone din acest gaz în 2022 - dar, cu toate acestea, merită să fie analizată cu atenție.

În primul rând, este departe de a fi singura firmă spațială care folosește metanul ca propulsor de rachete - SpaceX și nava sa Starship, care la rândul ei are probleme, este un exemplu notabil. De fapt, metanul este din ce în ce mai mult considerat drept combustibilul ideal pentru rachete de către firmele spațiale datorită, printre mulți factori, densității sale ridicate, performanței și eficienței costurilor. Cu alte cuvinte, ne putem aștepta la mult mai multe lansări alimentate cu metan în viitor.

Așadar, deși în prezent se crede că impactul asupra mediului al călătoriilor spațiale este relativ nesemnificativ, există motive să se suspecteze că, în ritmul actual de creștere a industriei, aceasta este pe cale să devină un poluator masiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com

pixel