Masca de protecție va fi complet eliminată începând de joi, dar autoritățile continuă să recomenda purtarea acesteia în anumite zone. De asemenea, la intrarea în țară nu mai este nevoie de certificatul verde, dar în unele state europene da.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că de joi se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate, dar dorința este ca ridicarea măsurilor să nu ducă la creșterea cazurilor, a cazurilor grave și a deceselor.
„Practic, prudența și responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, declară Rafila.
Începând de joi, utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că e vorba de spații comerciale, instituții de alimentație publică, sau instituții publice, nu va mai exista limită în privința orarului, iar la călătorii nu se va mai cere certificatul de localizare.
De asemenea, la intrarea în România nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.
„Totuși, sunt niște lucruri pe care trebuie să vi le spun și pe care le recomandăm cetățenilor legat de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru. Recomandarea este să se consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea aceasta de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic pentru orice persoană care călătorește”, spune ministrul.
Rafila a adăugat că, totuși, există măsuri pe care autoritățile sanitare le recomandă „cu tărie”.
„Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare și, chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuși 5.000 de cazuri pe zi câte au fost astăzi, o incidență de 14 la mie în București și 100 de decese ne îndeamnă să fim prudenț”, afirmă Rafila.
Acesta recomandă purtarea în continuare a măștii de protecție: „continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli, universități”.
Rafila mai recomandă evitarea spațiilor aglomerate, spălarea și dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea mijloacelor de transport în comun și a unităților de interes public. Persoanele care vor avea simptome e bine să se tezteze, să se prezinte la medicul de familie, iar dacă e pozitiv, la centre de evaluare, transmite Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...