Aceste închideri subliniază dificultățile cu care se confruntă industria de rafinare din Rusia, prinsă între atacurile cu drone ucrainene și sancțiunile occidentale, care obligă rafinăriile să vândă combustibil la prețuri reduse, precum și ratele ridicate ale dobânzilor.
Cele cinci surse, care lucrează la companii ce operează rafinăriile și cunosc situația financiară a acestora, au declarat că cele trei uzine - Tuapse, Ilsky și Novoshakhtinsky - au suspendat sau redus producția în ultimele luni. Acest fapt nu a fost raportat anterior.
Ilsky și Novoshakhtinsky nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Criza reduce exporturile de combustibil și afectează veniturile companiilor, generând mai puține încasări la bugetul de stat într-un moment de inflație ridicată și incertitudini pe piețele energetice, deja îngrijorate de cererea slabă.
Rafinăriile din întreaga lume au înregistrat profituri record în 2021 și 2022, datorită creșterii cererii de călătorii post-pandemie și redresării activității economice.
Cu toate acestea, marjele au scăzut brusc ulterior, pe măsură ce noi capacități mari de rafinare au fost inaugurate la nivel global, iar creșterea cererii a încetinit, parțial din cauza eforturilor de tranziție către surse de energie mai puțin poluante.
Rafinăriile rusești mai puțin sofisticate, care nu produc combustibili premium, au fost cele mai afectate, înregistrând pierderi de până la 10.000 de ruble (102 dolari) pe tonă în mai multe luni din a doua jumătate a anului 2024, potrivit a două surse.
Unele rafinării mai complexe au operat, de asemenea, cu pierderi reduse, în timp ce altele au obținut profituri modeste din vânzările de combustibili ușori, au declarat sursele.
Rusia deține 30 de rafinării mari și medii, fără a include numeroase uzine mici, cu o capacitate totală de procesare de 5,5 milioane de barili pe zi, ceea ce o face unul dintre cei mai mari exportatori de combustibil din lume.
Rusia exportă în jur de 2 milioane de barili pe zi de produse petroliere și consumă restul pe plan intern.
Cea mai mare companie petrolieră rusă, Rosneft, controlată de stat, a fost nevoită să oprească de mai multe ori rafinarea la uzina sa mare, dar relativ nesofisticată, de la Tuapse, pe malul Mării Negre, din cauza marjelor slabe, au spus sursele.
Rosneft nu a răspuns la solicitarea de comentarii. Alte mari companii petroliere rusești - Surgutneftegaz, Gazpromneft, Lukoil - nu au răspuns nici ele.
Rafinăriile mai mici, independente, Ilsky și Novoshakhtinsky, din sudul Rusiei, au funcționat la jumătate din capacitatea lor nominală timp de mai multe luni, procesând aproximativ 70.000 și, respectiv, 60.000 de barili pe zi, din cauza marjelor slabe, potrivit a patru surse din industrie.
Toate cele trei rafinării au fost vizate de drone ucrainene la începutul acestui an, contribuind la reducerea producției, au adăugat sursele.
Rafinăriile independente trebuie să acumuleze datorii, deoarece nu se pot baza pe sprijinul unor companii-mamă mai mari, au spus sursele.
Banca centrală a Rusiei a crescut luna trecută rata dobânzii la 21%, de la 19%, cel mai ridicat nivel de la începutul erei președintelui Vladimir Putin, complicând și mai mult supraviețuirea multor rafinării, au declarat sursele.
O altă problemă a fost creșterea prețului țițeiului, care s-a tranzacționat la 50.000 de ruble pe tonă pe piața internă rusă în octombrie, față de un preț maxim necesar de 35.000 de ruble pe tonă pentru ca o rafinărie independentă să obțină profit, potrivit surselor.
Prețurile interne ale țițeiului din Rusia au crescut pe măsură ce rubla s-a depreciat în raport cu dolarul american în creștere.
Între timp, prețurile la motorină în Europa au scăzut cu aproape 60% în august față de anul anterior, afectând și mai mult câștigurile rafinăriilor.
Unele rafinării private mai mici, inclusiv Ilsky și Novoshakhtinsky, au solicitat guvernului ajutor, cum ar fi subvenții suplimentare, au spus sursele.
Ministerul Energiei al Rusiei a refuzat să comenteze.
„Ne așteptăm ca închiderile efective ale uzinelor să aibă loc la începutul anului viitor”, a declarat una dintre cele cinci surse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
BRD anunţă că, începând de...
Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 3,3% anterior,...
Transelectrica transmite că...
Producătorii chinezi de...
Știm că materialele au...
Bitcoin scade sub $87,000 ceea...
Era Inteligenței Artificial...
Importul de lapte al României a crescut cu aproape 43%,...
România și Bulgaria conduc și...
Compania procuătoare de jucării Mattel a fost nevoită să...
"Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea...
Ministrul Economiei, Radu...
Unul dintre cei mai importanți...
Membrii Asociaţiei CFA România au ales preşedintele şi...
Piața globală a criptomonedelor...
Germania a refuzat o livrare de...
New York va relua taxa de congestie de 9 dolari pentru...
Fii atent la tentativele de...