Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Exxon "ar putea suferi o pierdere de fluxuri de numerar de durată incertă din partea operațiunilor sale din Kazahstan", se arată într-un document, dacă exporturile de petrol prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) sunt "întrerupte, reduse sau suspendate temporar", prin această conductă importând și România petrol din Kazahstan.
Compania petrolieră americană deține o participație de 25% în societatea mixtă de producție petrolieră Tengizchevroil (TCO), condusă de Chevron, care controlează câmpurile petroliere Tengiz și Korolev din Kazahstan, și o participație de 16,8% în câmpul Kashagan.
Chevron produce aproximativ 380.000 barili pe zi, adică mai mult de 12% din producția totală din Kazahstan. Compania își propune să crească producția totală cu 40% la cel mai mare câmp petrolier din Kazahstan, Tengiz, până la aproximativ 1 milion de barili pe zi.
Luna trecută, șeful financiar al Chevron, Pierre Breber, a declarat că producția din Kazahstan din 2022 a pierdut în medie mai puțin de 10.000 de barili pe zi din cauza întreruperilor temporare.
"Există riscuri în afacerea noastră, peste tot. Și, bineînțeles, gestionăm aceste riscuri", a declarat Breber. "Nu pot prezice viitorul, dar CPC a fost foarte fiabilă în 2022".
Compania londoneză Shell PLC (SHEL.L) și compania italiană Eni dețin, de asemenea, participații la CPC.
Documentul depus de Exxon a arătat că forța sa de muncă globală a scăzut cu 1.000 de persoane anul trecut, ajungând la 62.000 de angajați, în timp ce a continuat să reducă costurile și să crească randamentul acționarilor. A fost al treilea an consecutiv în care Exxon și-a redus forța de muncă.
Kazahstanul vrea să înceapă livrările spre Germania
Kazahstanul ar putea efectua, posibil chiar miercuri, prima livrare de petrol destinată Germaniei via conducta rusească Drujba, a declarat miercuri ministrul kazah al Energiei, Bolat Akchulakov, transmite Reuters.
"Sper că acest lucru se va întâmpla miercuri", a spus Akchulakov.
Conform unor informaţii anterioare, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG), acţionarul majoritar de la KMG International, analizează o posibilă livrare de petrol către Germania.
La începutul anului, Germania a oprit importurile de petrol rusesc via Drujba şi încearcă să găsească alternative pentru a aproviziona rafinăria de la Schwedt. În mod istoric, rafinăriile germane de la Leuna şi Schwedt au fost puternic dependente de importurile de petrol rusesc livrat prin conducte. Însă aceste rafinării nu au mai comandat petrol rusesc pentru 2023 urmând ca petrolul kazah, care ar urma să ajungă în Germania prin conducta Drujba via Polonia, să înlocuiască ţiţeiul rusesc.
Rușii au închis robinetul la conducta Drujba
Furnizarea petrolului rusesc prin secţiunea conductei Drujba către Polonia a fost sistată, a anunţat sâmbătă un responsabil al companiei poloneze de rafinare a petrolului PKN Orlen, transmite Reuters.
"Reuşim să ne asigurăm aprovizionarea. Rusia a oprit livrările către Polonia, situaţie pentru care suntem pregătiţi. Numai 10% din petrol venea din Rusia şi îl vom înlocui cu petrol din alte surse", a transmis Daniel Obajtek, director executiv al PKN Orlen.
Această companie afirmă că-şi poate aproviziona rafinăriile cu petrol importat pe cale maritimă şi nu va fi afectată aprovizionarea cu benzină şi motorină.
Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă către Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...