Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI), una din cele mai expuse bănci europene pe Rusia, a anunţat miercuri că analizează toate opţiunile strategice pentru divizia sa din Rusia, "inclusiv o ieşire gestionată cu atenţie", transmite Reuters.
Plecare din Rusia o schimbare radicală pentru banca austriacă, Raiffeisen fiind prezentă pe piaţa din Rusia încă de la colapsul URSS, iar anul trecut subsidiara sa rusească a contribuit cu aproape o treime la profitul net de 1,5 miliarde de euro realizat de grupul austriac. Divizia din Rusia a RBI este a 10 cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 11,96 miliarde de euro.
Tot miercuri, Raiffeisen a anunţat că în primul său trimestru profitul său net a urcat până la 442 milioane de euro, de la 126 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care venitul net din dobânzi a urcat până la 986 milioane de euro, de la 736 milioane de euro anul trecut.
În primul trimestru al acestui an creditele acordate de Raiffeisen au crescut cu 1% pe fondul stopării activităţii de creditare în Rusia. Acum banca austriacă se aşteaptă la un volum de credite stabil în 2022, comparativ cu 2021, în condiţiile în care anterior se aştepta la o creştere cuprinsă între 7% şi 9%.
Raiffeisen Bank International (RBI) este o bancă universală care operează în 13 ţări din Europa Centrală şi de Est. În România, Raiffeisen Bank are peste 2,25 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice, 4.600 de angajaţi, 300 de agenţii în toată ţara, 1.100 de ATM-uri, din care 455 de maşini multifuncţionale (MFM-uri) şi o reţea ce a trecut de 25.800 de POS-uri.
Adrian Vasilescu a vorbit, pentru cititorii DC Business, despre o situaţie paradoxală din sistemul bancar românesc: volumul depozitelor populaţiei depăşeşte cu mult volumul creditelor acordate de către bănci.
"România nu are o economie care să scoată în faţă un număr de societăţi comerciale bancabile. Sunt 700.000 de firme în România, iar din acestea nu sunt, nici pe departe, 100.000 care să fie bancabile.
Cam 10% din totalul firmelor pot să aspire la împrumuturi bancare. Băncile vor să dea credite, că de aceea sunt bănci. Noi avem o situaţie paradoxală la această oră: economisirea populaţiei din bănci depăşeşte cu un sfert nivelul creditelor acordate de către bănci. De obicei, băncile nu stau în economisire, împrumută peste tot atunci când au dever mare, dau credite şi plătesc împrumuturile pe măsură ce se întorc creditele. La noi nu e aşa. La noi un sfert din economisirea populaţiei şi a firmelor stă degeaba. Pentru că nu sunt cereri de credite. Avem cea mai mică rată de intermediere financiară din Uniunea European, adică credite raportate la PIB, 27%.
Sistemul bancar din România este foarte puternic, nu e nicio bancă în pericol să cadă, deşi ne aflăm într-o criză puternică", a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.