Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
"Bugetul pentru anul 2021 este un buget curajos, orientat către dezvoltarea României. De aceea, are nevoie de o execuţie bună, însoţită de reforme structurale reale. La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, vom finaliza în cursul acestui an cele mai ample reforme în domeniul sistemului public de pensii, al sistemului de salarizare, al măsurilor de asistenţă socială şi al politicilor de ocupare", a arătat ministrul Muncii.
Potrivit sursei citate, în plină criză sanitară şi economică, bugetul general consolidat creşte la 444 miliarde de lei, cu 20 miliarde de lei mai mult decât în 2020 şi cu 75 miliarde de lei mai mult decât în 2019.
"Bugetul de anul acesta acoperă toate obligaţiile financiare ale statului, nu introduce impozite noi şi nu le creşte pe cele existente şi este marcat de mai multe noutăţi absolute: este construit pe cel mai mare PIB din istorie, de 1.116,8 miliarde de lei, mai mare decât în perioada anterioară pandemiei, pe o creştere economică de 4,3%, susţinută de investiţii şi fonduri europene şi pe o inflaţie medie anuală mică, de 2,4%; alocă 62 miliarde de lei pentru investiţii publice, cea mai mare valoare din ultimele trei decenii. Toate proiectele majore de infrastructură au banii asiguraţi; asigură 87,47 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii - cel mai mare buget alocat în ultimele trei decenii, acoperind majorarea pentru tot anul 2021, necesarul de finanţare pentru majorarea pensiilor cu 14%; prevede 14,38 miliarde de lei pentru măsuri de combatere a efectelor pandemiei; suplimentează cu 1,9 miliarde de lei finanţarea măsurilor active pe piaţa muncii şi protejarea locurilor de muncă afectate de criza sanitară; nu introduce impozite şi taxe noi şi nici nu le majorează pe cele existente, protejând puterea de cumpărare a populaţiei", a mai scris Raluca Turcan.
Citește și CIFRELE anului. Cîțu a numărat banii: Cât i-a ieșit pentru PENSII
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Proiectul de buget a trecut în forma prezentată de Guvern. Nu au fost adoptate amendamente. Bugetul general consolidat este construit pe un deficit estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei. Creşterea economică este estimată la 4,31%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...