Raluca Turcan vrea să listeze meseriile viitorului
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a finalizat analiza tuturor ocupaţiilor din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) şi a calificărilor existente, a transmis ministrul Raluca Turcan, pe Facebook.

"Derulăm deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupaţionale din România.(...) În etapa următoare, vom stabili ce ocupaţii se menţin în COR şi care este nivelul de calificare corespunzător. Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o 'grupă reziduală' şi se vor elabora un număr de 250 de standarde ocupaţionale", a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a apreciat că lista Clasificării Ocupaţiilor din România trebuie actualizată cu meseriile viitorului.

"Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România este un pas necesar nu doar din punctul de vedere al legislaţiei muncii, ci şi al adaptării forţei de muncă la noile cerinţe ale pieţei. Am abordat această temă împreună cu colegul meu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, în cursul întâlnirii de ieri (miercuri n.r) cu reprezentanţii mediului universitar. Pentru ca toţi specialiştii care ies de pe băncile universităţilor să îşi găsească ocupaţia în nomenclator, este esenţial să actualizăm lista cu gândul la 'meseriile viitorului'. Vom stabili, împreună cu reprezentanţii mediului universitar, un plan de acţiuni care să ne permită să finalizăm acest demers, până la sfârşitul anului", a notat Raluca Turcan.

Citește și: ANRE atenționează: Schimbați contractul? Verificați ACESTE condiții
Ministrul Muncii a mai menţionat că se lucrează la un mecanism de cartografiere a necesarului de forţă de muncă la nivel naţional.

"Printr-un alt proiect cu finanţare europeană, derulat cu mai multe instituţii partenere printre care şi Ministerul Educaţiei, definitivăm: un mecanism de anticipare a nevoii de competenţe pe piaţa muncii, la nivel de politică publică; un mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor programelor de educaţie şi formare profesională, din perspectiva cerinţelor concrete ale pieţei muncii; un mecanism integrat de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională. De asemenea, în urma discuţiilor pe care le-am avut deja cu reprezentanţii platformelor de ocupare, vom avea în scurt timp o cartografiere a necesarului de forţă de muncă la nivel naţional, structurată în funcţie de anumite criterii", a scris Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel