Raport secret al Kremlinului: Exporturile de petrol ale Rusiei scad la jumătate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Conducta Power of Siberia
Conducta Power of Siberia
Exporturile de gaze prin conducte din Rusia către țările din afara CSI ar putea fi înjumătățite până la sfârșitul lui 2023, de la 100 de miliarde de metri cubi la 50 de miliarde de metri cubi. Situația geopolitică actuală și sancțiunile au lăsat urme adânci în economia rusă - se spune în raportul secret rusesc din 30 martie, intrat în posesia publicației Izvestia.

Procesul a necesitat o redirecționare accelerată a livrărilor de gaz și căutarea de noi piețe, ceea ce este mai dificil pentru gaz decât pentru țiței, deoarece livrările sunt legate de infrastructura principală de transport al gazului, se arată în procesul-verbal.

După izbucnirea războiului din Ucraina, livrările de materii prime din Rusia către Europa au încetat treptat. "North Stream 1 s-a oprit din cauza sabotajului, nu se fac livrări pe conducta Yamal-Europa din cauza contra-sancțiunilor rusești, iar North Stream 2 nu a început livrările niciodată", a conchis portalul de știri .

Livrările de gaze prin conducte în afara fostelor state membre ale Uniunii Sovietice se realizează prin sistemul de tranzit ucrainean, prin Turkish Stream și prin conducta Power of Siberia.

Transportul prin Puterea Siberiei s-a ridicat la 15,5 miliarde de metri cubi în 2022; Rusia plănuiește să îl majoreze la 22 de miliarde de metri cubi în acest an, dar acest lucru tot nu va compensa o scădere bruscă a exporturilor pe fondul sancțiunilor, au remarcat experții.

Principalele perspective de creștere a livrărilor sunt legate de China și Turcia - se preconizează că Power of Siberia 1 își va atinge capacitatea proiectată (38 de miliarde de metri cubi pe an) în 2025, iar crearea de noi rute (Power of Siberia 2 și Power of Siberia 3) va oferi posibilitatea de a exporta în viitor 100 de miliarde de metri cubi către China - a remarcat Valery Andrianov, profesor asociat al Universității Financiare din cadrul guvernului rus.

Pentru a compensa viitoarea scădere a exporturilor, Consiliul de Stat a recomandat o creștere a consumului intern de gaze. Printre măsurile supuse examinării se numără conversia transportului la combustibilul gaz natural (până în 2030 aceasta va asigura un consum de gaz de 8-10 miliarde de metri cubi), în plus, conform planurilor, până în 2035 vor fi construite 94 de mici uzine de gaz natural lichefiat (LNG).

Se vor opri importurile pe importantul gazoduct?

Este posibil ca importurile de gaze pe Turkish Stream să se oprească complet în acest an. Anterior, un grup de lucru internațional condus de Andri Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, și Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, au cerut statelor membre ale UE să interzică toate importurile de gaze prin conducte din Rusia, lăsând o singură excepție: linia de tranzit ucraineană.

Inițiativa prioritizează încetarea utilizării TurkStream și solicită Japoniei și Coreei de Sud să înceteze complet utilizarea surselor de energie rusești și să importe gaz natural lichefiat rusesc, după cum a relatat Portfolio .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel