Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,9 puncte procentuale (5,8% la bărbaţi faţă de 4,9% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 5 puncte procentuale (8,3% în mediul rural, faţă de 3,3% în mediul urban).
Potrivit INS, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul III al anului 2022, de 63,4%, în scădere faţă de trimestrul II cu 0,1 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71,6% faţă de 55% la femei) şi la persoanele din mediul urban (69,3% faţă de 56,4% în mediul rural).
Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 19,7%.
Populaţia activă a României era de aproximativ 8,262 milioane persoane, dintre care 7,816 milioane persoane erau ocupate şi 445.500 persoane erau şomeri. Alte 756.200 persoane au lucrat în gospodăria agricolă proprie, pentru a produce bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului, acestea fiind într-una dintre următoarele situaţii: fie majoritatea producţiei obţinute în gospodărie s-a consumat în gospodăria proprie şi doar o mică parte a producţiei agricole obţinute a fost destinată vânzării, fie producţia agricolă obţinută este destinată exclusiv consumului propriu şi reprezintă o parte substanţială a consumului total al gospodăriei, precizează INS.
Șomajul în octombrie a urcat față de luna trecută
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rata șomajului ajustată sezonier a urcat la 5,5% față de 5,4% în luna septembrie.
Ce se poate observa din documentele INS este că rata șomajului în rândul tinerilor a urcat semnificativ, ajungând la 22,9%. De asemenea, rata somajului la barbati a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat la femei.
Numărul șomerilor între vârstele de 15-74 ani estimat pentru luna octombrie a anului 2022 a fost de 453.200 persoane, în creștere față de luna precedentă când au fost 445.600 persoane, dar în ușoară scădere față de luna octombrie 2021 (454.900 persoane).
Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6,1% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,7% în cazul celor de sex feminin.
De reținut este faptul că nivelul ridicat, de 22,9%, al ratei șomajului se regăsește în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 ani, mai observă INS.
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2022 (3,4% în cazul femeilor și 4,9% al bărbaților).
Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72,8% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Banca Naţională a comunicat...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...