Ratingul de credit al Turciei, revizuit în creștere de agenția de evaluare financiară Fitch
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Măsurile Turciei de a-și conserva stabilitatea financiară dau rezultate după ce ratingul de credit al țării a fost evaluat în creștere de către agenția de evaluare financiară Fitch.

Astfel, calificativul Turciei a trecut la ”B Plus”, de la ”B” vineri.

"Decizia reflectă sporirea încrederii în durabilitatea şi eficacitatea politicilor implementate din iunie 2023, inclusiv o înăsprire peste aşteptări a politicii monetare, ceea ce reduce vulnerabilităţile macroeconomice şi externe", conform unui comunicat al agenției de evaluare financiară.

În scopul reducerii inflației care ajunsese la cote alarmante, în toamna anului trecut Banca Centrală a Turciei a majorat dobânda cheie cu 2.000 de puncte de bază până la 45%, aceasta datorită perspectivei îmbunătățite a agenției Fitch, de la negativă la stabilă.

La începutul acestei luni, rezervele valutare ale Băncii Centrale au crescut cu 24 miliarde de dolari, de la 56,5 miliarde de dolari în mai 2023, la 80,5 miliarde de dolari în acest an. Totuși, cererea pentru valută a pus presiune pe rezervele Băncii Centrale ale Turciei.

Perspectivele financiare din această țară au evoluat și în prima lună din an când o altă agenție de evaluare financiară, Moody's a modificat perspectiva asupra ratingului Turciei de la stabilă la pozitivă. O măsură asemănătoare asupra perspectivei financiare din Turcia a fost luată și de S&P Gloval care a revizuit în creștere perspectiva ratingului acestei țări.

 

Evaluare Fitch pentru România

Săptămâna trecută, Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale țării la ”BBB minus” cu perspectivă stabilă.

Ratingul ”BBB-” al României este susținut de apartenența la UE și de fluxurile de capital asociate care susțin convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică. Fitch estimează că datoria generală a guvernului va crețte la 53,3% din PIB în 2025, față de 48% din PIB în 2023, dar totuși, sub mediana actuală ”BBB” de 57,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel