Ratingului datoriei Ungariei, revizuit de la stabil la negativ

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ratingul Ungariei a fost degradat
Ratingul Ungariei a fost degradat
S&P Global Ratings a revizuit perspectiva ratingului datoriei Ungariei de la stabilă la negativă. Agenția internațională de rating de credit a confirmat ratingul "BBB/A-2" de calitate "investment-grade" pentru datoriile suverane pe termen scurt și lung ale Ungariei în monedă națională și străină.

Potrivit S&P Global Ratings, modificarea perspectivei ratingului, anunțată vineri seară la Londra, este justificată de riscurile externe, printre care o posibilă reducere a plăților UE și o potențială scădere a intrărilor de gaze naturale, care ar putea afecta perspectivele de creștere ale economiei ungare și pune în pericol consolidarea fiscală după epidemia de coronavirus.

În plus, inflația în creștere a salariilor și a prețurilor, un curs de schimb volatil al forintului și presiunile în creștere asupra costurilor de împrumut ar putea, de asemenea, să limiteze flexibilitatea politicii guvernului, potrivit S&P.

Potrivit firmei, o perspectivă negativă înseamnă că există cel puțin o treime din șansele ca ratingul suveran al Ungariei să fie retrogradat în următorii doi ani, în cazul în care profilul economic și fiscal al Ungariei se deteriorează semnificativ mai mult decât previziunile de bază ale S&P Global Ratings.

Potrivit analizei agenției de rating, ratingul datoriei Ungariei s-ar putea deteriora, de exemplu, dacă plățile Uniunii Europene vor fi întârziate semnificativ sau reduse sever sau dacă aprovizionarea cu energie a țării va fi redusă substanțial, în special având în vedere dependența ridicată a Ungariei de importurile din Rusia.

S&P Global Ratings afirmă că ambele evoluții ar putea slăbi semnificativ perspectivele economice ale Ungariei și, în consecință, guvernul s-ar putea abate de la actuala sa strategie de consolidare fiscală.

Cu toate acestea, firma a precizat că ar putea să îmbunătățească perspectiva ratingului datoriei Ungariei la stabil dacă presiunile externe rămân controlabile, permițând redresarea creșterii economice și îmbunătățirea rezultatelor fiscale în perioada de prognoză a S&P până în 2025.

Agenția de rating a subliniat că, potrivit previziunilor sale actuale, Ungaria și UE vor ajunge la un acord care să permită transferul celei mai mari părți a plăților din Fondul de redresare și de reziliență (RRF) al UE, ca urmare a concesiilor oferite de guvern în ceea ce privește achizițiile publice, reformele judiciare și politica energetică.

S&P Global Ratings a precizat că estimează că fonduri UE echivalente cu aproximativ 4% din produsul intern brut (PIB) al Ungariei ar putea ajunge în această țară în perioada 2023-2025. Cu toate acestea, o întârziere sau neprimirea acestei finanțări ar avea un impact semnificativ asupra proiecțiilor firmei privind creșterea economică a Ungariei, balanța fiscală și măsurile externe pentru următorii patru ani, a precizat agenția de rating în analiza sa.

Firma preconizează că cererea internă puternică va ajuta PIB-ul Ungariei să crească cu aproximativ 5,1% în termeni reali în acest an, dar anul viitor se așteaptă ca rata de creștere să încetinească la aproximativ 2%.

Cu toate acestea, într-un scenariu alternativ, S&P Global Ratings sugerează că PIB-ul Ungariei ar putea scădea anul viitor dacă importurile de gaze naturale se opresc brusc și/sau finanțarea UE este redusă.

În cazul în care riscurile legate de aprovizionarea cu energie nu se materializează, spune agenția de rating, rata de creștere a economiei ungare ar putea reveni la niveluri apropiate de 3% după 2023.

Acesta se așteaptă ca eforturile de consolidare ale Ungariei să fie suficiente pentru a reduce datoria publică netă cu o valoare moderată pe parcursul orizontului de prognoză, deși datoria netă netă din activele lichide va rămâne la aproximativ 64% din PIB până în 2025.

S&P Global Ratings este singura agenție globală de rating de credit care are o perspectivă negativă pentru datoria suverană a Ungariei, în timp ce Moody's Investors Service și Fitch Ratings mențin o perspectivă stabilă pentru ratingurile suverane ale Ungariei.

La sfârșitul lunii trecute, Fitch a confirmat ratingul "BBB" al datoriei suverane pe termen lung a Ungariei, în valută, cu perspectivă stabilă și neschimbată, de asemenea cu recomandare de investiție, citând, printre alte motive, soliditatea indicatorilor structurali ai economiei ungare în comparație cu cei ai altor țări cu ratinguri similare și perioada recentă de creștere economică stabilă.

Citește și: Moody's: Belarus a intrat în incapacitate de plată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel