Războiul ar putea lăsa Ucraina fără o treime din zăcămintele sale
Autor: Simona Haiduc | 11 aug 2022, 23:35
Este concluzia la care ajung autorii unui studiu de specialitate
Este concluzia la care ajung autorii unui studiu de specialitate
Valoarea acestor zăcăminte depășește 12,4 trilioane de dolari. Cifra este mai mult decât impresionantă. 

De când a invadat Ucraina, Rusia și-a extins controlul asupra unei părți semnificative a zăcămintelor ucrainene, considerate printre "cele mai bogate resurse minerale" din Europa, scrie cotidianul american The Washington Post, potrivit căruia Moscova are sub controlul său depozite de metale și minerale ucrainene în valoare de cel puțin 12,4 trilioane de dolari.

În timp ce trupele sale avansează, Rusia privează Ucraina de coloana vertebrală a economiei țării - resursele ei naturale. În cele aproape șase luni de război, Moscova și-a extins controlul asupra unora dintre "cele mai bogate terenuri din Europa". Cu toate că, în general, Ucraina este privită ca o putere agricolă, aici se găsesc 117 dintre cele 120 de minerale și metale cele mai utilizate din lume, precum și depozite de combustibili fosili. Aci se află cele mai mari rezerve de titan și minereu de fier din lume, rezerve de litiu curat și de cărbune. Împreună, aceste rezerve sunt estimate la zeci de mii de miliarde de dolari. 
 
Problema este că o mare parte din aceste zăcăminte de cărbune, care au alimentat industria siderurgică ucraineană timp de decenii, sunt concentrate în estul țării, unde trupele lui Putin au avansat puternic. Acum, ele se află sub controlul Moscovei, alături de volume semnificative de alte resurse energetice și minerale valoroase "folosite pentru a produce orice, de la piese de avion la smartphone-uri". 
 
O analiză realizată pentru Washington Post de compania canadiană SecDev a arătat că Rusia controlează în prezent depozite de metale și minerale ucrainene în valoare de cel puțin 12.400 de miliarde de dolari. Mai exact, pe lângă 63% din depozitele de cărbune ale țării, Moscova a pus mâna pe 11% din rezervele de petrol, 20% din cele de gaze naturale, 42% de metale și 33% din zăcămintele de pământuri rare și alte minerale esențiale, inclusiv litiu.

Citește și Germania ar putea pierde peste 260 miliarde de euro din cauza războiului din Ucraina
 
Potrivit lui Roman Opimakh, directorul general al Serviciului geologic ucrainean, guvernul încă evaluează impactul conflictului asupra resurselor țării, dar având în vedere că majoritatea materiilor prime din Ucraina se află în est și sud, valoarea rezervelor pierdute va depăși probabil suma menționată în analiză.
 
Pierderea acestor resurse a subminat economia Ucrainei, forțând Kievul să importe cărbune. Dacă teritoriile ucrainene confiscate devin parte a Rusiei, Kievul ar pierde permanent accesul la aproape două treimi din depozitele sale, potrivit The Washington Post. Ucraina ar pierde, de asemenea, multe alte rezerve, inclusiv de gaze naturale, petrol și minerale de pământuri rare.
 
"Scenariul cel mai pesimist este ca Ucraina să piardă terenuri, să nu mai aibă o economie puternică bazată pe resurse și să semene mai mult cu unul dintre statele baltice, adică o țară incapabilă să își mențină economia industrială", a declarat Stanislav Zinchenko, șeful grupului de reflecție economică GMK, cu sediul la Kiev.
 
Cu toate acestea, mare parte a rezervelor de petrol și gaze naturale rămân sub control ucrainean. Dar pentru Europa occidentală, extinderea controlului Rusiei asupra teritoriului ucrainean echivalează cu un "eșec tactic", este de părere cotidianul american. 

Lovitura dată Ucrainei este cu atât mai semnificativă cu cât Rusia acaparează controlul inclusiv asupra celor mai importante porturi ucrainene. Dacă ele vor ajunge total în mâna Moscovei, Kievul ar trebui să construiască o infrastructură complet nouă pentru exporturi, estimează sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe