În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Într-o înregistrare video postată pe Twitter de un jurnalist de la Kyiv Independent, un elicopter rusesc este lovit de o rachetă și se prăbușește la sol. Mai mult ca sigur a fost doborât de o rachetă antiaeriană Stinger: printre tonele de echipament militar pe care țările occidentale le-au livrat armatei ucrainene pentru a face față amenințării rusești se numără și această rachetă sol-aer de fabricație americană cu rază scurtă de acțiune (4800 de metri).
"Racheta Stinger este un element clasic în acest tip de conflict. Rușii au testat-o pe scară largă, în special în Afganistan, unde a fost livrată mujahedinilor. Este un tub care cântărește aproximativ 15 kilograme, are o lungime de 1,5 metri, este portabil și extrem de fiabil, deoarece rata de succes este de 95%, este de neoprit pentru forțele adverse", a explicat, pentru BFMTV, generalul Jérôme Pellistrandi, consultant în domeniul apărării.
O altă armă aflată acum în dotarea armatei ucrainene sunt rachetele antitanc Javelin, tot de fabricație americană. Cu o lungime de puțin peste un metru și o greutate de aproximativ 20 de kilograme, ele acționează, ca să zicem așa, pe două paliere: o primă încărcătură slăbește blindajul, a doua distruge complet tancul. Mai presus de toate, sistemul de lansare permite artileristului să se adăpostească imediat după ce a lansat racheta.
Citește și Criza din Ucraina. SUA vor să trimită avioane Poloniei. Sprijin pentru Moldova
88 de aeronave doborâte
Deși aceste arme nu permit Ucrainei să încline balanța în favoarea sa, ele pot încetini înaintarea forțelor rusești. Rachetele Stinger au provocat deja pagube serioase forțelor aeriene rusești: potrivit unei cifre oferite de forțele ucrainene, "88 de aparate rusești au fost doborâte", o cifră care trebuie însă privită cu prudență, a subliniat generalul Pellistrandi.
Un nou pachet de 350 de milioane de dolari, fără precedent, a fost lansat recent de Statele Unite pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei rusești, inclusiv prin furnizarea de rachete Javelin și Stinger. În afară de Statele Unite, alte țări occidentale, precum Olanda, Germania, Lituania și Letonia, au furnizat aceleași rachete forțelor ucrainene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...