Războiul de lângă noi. Toma Petcu: După un val de pierderi, apar oportunități pentru România

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este un moment de care trebuie profitat
Este un moment de care trebuie profitat
EXCLUSIV
Invitat la emisiunea ”De Ce Nu în România” realizată de DCNews, Toma Petcu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat a vorbit despre oportunitățile care se deschis în contextul războiului din Ucraina. 

După un val de pierderi, pentru că Ucraina a avut meritele ei în economia europeană și regională, iar o serie de activități dispar din Ucraina, punând presiune pe prețuri, apar oportunități de afaceri, a spus Toma Petcu. 

”Cunosc foarte mulți investitori pe multe domenii, investitori europeni, în special, dar și din țări care nu sunt în spațiul Uniunii Europene, care doresc acum să-și relocheze sau să-și dezvoltă afaceri în România”, a adăugat el. 

România are aceast centură de securitate a NATO și oferă stabilitate și predictibilitate, ceea ce este foarte important. Bazinul Mării Negre este foarte important în acest moment, se fac analize serioase la Ministerul Transporturilor și, bineînțeles, în colaborare cu Ministerul de Externe și al Apărării, cum putem să preluăm cantitățile importante de cereale care sunt blocate în Ucraina. În ceea ce privește calea ferată, aici există o diferență de ecartament”, a spus Toma Petcu.

El a precizat că, în acest context, importanța portului Constanța crește foarte mult. ”Noi intrasem într-o competiție foarte dură cu porturile bulgărești Burgas și Varna, avantajul nostru fiind că portul Constanța are ape adânci și că transportul pe Dunăre, care poate să ajungă, după cum bine știm, până la Rotterdam, este mult mai ieftin”. 

Youtube video image

Citește și Oportunitate pentru România. Mircea Coșea: Este nevoie de o schimbare a mentalității guvernamentale

Ce face un om de afaceri în noile condiții?, a întrebat moderatorul emisiunii, Mohammad Murad, potrivit căruia în ultimele zile se simte că băncile au început să fie mai sceptice pentru investiții în România, că prețurile se dublează, aproape, la alimente, de la ulei, grâu, petrol și așa mai departe. Ca om de afaceri ce să fac? Duc mai departe investițiile sau mă opresc?

Tezaur al economiei românești

”Ca economist de o viață, ca român, nu pot să vă spun să vă opriți”, a răspuns profesorul Coșea. ”Dumneavoastră reprezentați în această structură a economiei românești o parte pe care eu de foarte mult timp o numesc un tezaur al economiei noastre, și anume inițiativa privată, capitalul privat. Care a contribuit foarte mult la ceea ce România este astăzi, pentru că, deși o criticăm noi, România a evoluat mult și, în mare parte, a evoluat datorită acestor investiții pe care privații le-au făcut. 

Deci, nu pot să vă spun să vă opriți, dar să știți că există întotdeauna un trend, pe care nu putem să-l oprim. Și anume că în proximitatea unei zone de război, investițiile așteaptă, așteaptă să se liniștească situația, riscul este foarte mare. Dumneavoastră investiți într-un teritoriu aflat la câțiva zeci de kilometri de război. Deci terminarea acestui conflict este necesară, dar va urma, după acesta o perioadă pe care noi trebuie să o interpretăm cu foarte mare atenție”, a arătat economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel