Războiul din Ucraina. Miliarde de dolari vor intra în buzunarele acestor companii
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Avioanele F-35
Avioanele F-35
Miile de rachete, drone și muniții trimise de Statele Unite în Ucraina nu au umplut direct cuferele producătorilor de arme americani, dar aceștia vor beneficia pe termen lung de pe urma conflictului, țările occidentale fiind nerăbdătoare să își consolideze apărarea împotriva Rusiei.

Washingtonul, la fel ca unii dintre aliații săi, a apelat la stocuri pentru a furniza armatei ucrainene rachete Stinger și Javelin, arme pentru care producătorii lor, Lockeed-Martin și Raytheon Technologies au încasat bani cu mult timp în urmă. Iată de ce, situațiile lor financiare, ce urmează să fie publicate în perioada următoare, nu ar trebui, prin urmare, să sufere modificări. 

Dar aceste stocuri trebuie refăcute. Iar pentru asta, Pentagonul intenționează să utilizeze 3,5 miliarde de dolari, prevăzuți într-o lege adoptată la jumătatea lunii martie. În prezent, Javelin este produs de o societate mixtă a Lockheed și Raytheon. "Explorăm opțiuni pentru a reface mai rapid stocurile americane și pentru a completa stocurile epuizate ale aliaților și partenerilor", a promis udeclarat purtătoarea de cuvânt. "Va fi nevoie de timp pentru a reporni baza industrială - la principalii furnizori și subcontractori - pentru a permite reluarea producției."

Nimeni nu va dori să reducă din cheltuieli 

Profiturile pe care aceste grupuri le-ar putea obține de pe urma acestor rachete, cunoscute pentru simplitatea utilizării lor, nu ar trebui să fie uriașe, potrivit mai multor experți în apărare intervievați de AFP.

Potrivit lui Colin Scarola de la CFRA, "dacă 1.000 de Stingers și 1.000 de Javelins sunt trimise în Europa de Est în fiecare lună în următorul an, ar putea însemna vânzări de 1-2 miliarde de dolari" pentru Raytheon și Lockheed. Aceasta este o sumă semnificativă, dar trebuie comparată cu vânzările lor de 64 și, respectiv, 67 de miliarde de dolari de anul trecut.

"Raytheon face probabil mult mai mulți bani vânzând un sistem de apărare Patriot Arabiei Saudite decât producând rachete Stinger", a declarat Jordan Cohen, expert în vânzări de arme la think tank-ul Cato Institute. "Nu vor dori neapărat să investească prea multe resurse în acest sens."

Concurența marilor puteri

Greg Hayes, directorul general al Raytheon, a recunoscut că tensiunile în creștere din Asia, Orientul Mijlociu și Europa de Est vor aduce probabil beneficii vânzărilor internaționale, "nu imediat", dar "mai târziu în 2022 și după". 
Omologul său de la Lockheed-Martin, James Taiclet, s-a referit la "competiția reînnoită între marile puteri", care ar putea duce la creșterea bugetului american pentru apărare.

"Războiul din Ucraina schimbă regulile geopolitice într-un mod care nu a mai fost văzut de 30 de ani", a declarat Burkett Huey de la Morningstar. "Oamenii își dau seama că lumea este un loc mult mai puțin sigur și că este probabil să fie nevoie de o creștere a investițiilor în apărare, de care pot beneficia companiile din domeniul apărării.

Eric Heginbotham, de la Centrul pentru Studii Internaționale al MIT, este de acord cu această opinie, afirmând că guvernele occidentale, la fel ca în Asia în ultimii ani, "vor fi mai puțin interesate să reducă cheltuielile" în acest domeniu.

În Statele Unite, Joe Biden a propus o creștere de 4% a bugetului apărării. Germania, după o lungă perioadă de tergiversare a cheltuielilor militare, a anunțat la sfârșitul lunii februarie deblocarea imediată a unui pachet de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei sale.

Citește și Izolată și sancționată, Rusia NU VA DUCE lipsă de bani, spun americanii

China este prioritatea 

În acest context, "probabil că țările vor căuta, de asemenea, să sporească interoperabilitatea (echipamentelor lor) cu cele ale Statelor Unite, care reprezintă pilonul NATO", a adăugat Heginbotham.

Germania a decis, la jumătatea lunii martie, să cumpere avioanele de luptă F-35 de la Lockheed, începutul unui proces care durează mai mulți ani până la livrare, moment în care industria primește majoritatea veniturilor. Oricum, este o veste bună pentru companiile americane, iar armata americană vede cu siguranță o parte practică în acest lucru, notează Eric Gomez, expert în politica de apărare la Institutul Cato.

"Ceea ce face mai dificil ca Statele Unite să ia în considerare o concentrarea pe Europa", într-un moment în care administrația Biden "repetă cu regularitate că prioritatea sa (în materie de apărare) este China", adaugă el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel