Războiul din Ucraina. RACHETE rusești au survolat centrala nucleară de la Zaporojie

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Rachetele lui Putin au fost trimise ca un avertisment?
Rachetele lui Putin au fost trimise ca un avertisment?
O nouă acțiune dementă a Rusiei în Ucraina. Centrala nucleară de la Zaporojie, considerată cea mai mare din Europa a fost la un pas de a fi atacată de rachetele lui Putin. Să fi fost doar un avertisment sau proiectilele armatei ruse au greșit ținta? Greu de spus. 

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi una a fost rănită într-un atac cu rachete asupra unui sediu comercial în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, au anunţat marţi autorităţile locale, citate de agențiile de presă. Administraţia regională a informat că două rachete au lovit sediul şi o a treia rachetă a explodat înainte de a-şi atinge ţinta.

Totodată, compania de stat ucraineană Energoatom, care gestionează centrala nucleară Zaporojie, considerată a fi cea mai mare din Europa, a anunţat marţi că două rachete de croazieră lansate de trupele ruse au survolat la joasă altitudine centrala nucleară.

"Astăzi, la orele 06:41 şi 06:46, două rachete de croazieră inamice au zburat la joasă altitudine deasupra centralei nucleare Zaporojie, în direcţia oraşului" cu acelaşi nume, a transmis Energoatom într-un comunicat difuzat pe canalul său de Telegram.

Întrebarea este dacă a fost doar un avertisment, un joc cinic sau o eroare de calcul? Au greșit rușii ținta? Nu ar fi ceva nou, după dezastrul pe care l-au făcut în Ucraina. Dement este faptul că, la Moscova, reprezentanții Ministerului Apărării se bat cu pumnii în piept și urlă de dimineață până seara că trupele lui Putin nu ucid oameni, că proiectele lor nimicesc doar obiective militare din Ucraina, nicidecum cartiere de locuințe, spitale, școli și grădinițe. 

Potrivit Energoatom, la scurt timp după ce rachetele au trecut de deasupra centralei, "au fost confirmate exploziile provocate de rachetele de croazieră ruse în (oraşul) Zaporojie", aflat la câţiva kilometri de centrala nucleară. În opinia Energoatom, lansările de rachete dovedesc că "terorismul nuclear al Rusiei este în creştere şi ameninţarea este tot mai evidentă".

Citește și Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate după atacurile din Transnistria

Energoatom acuză Rusia că expune lumea pericolului unei noi catastrofe nucleare, la 36 de ani după tragedia înregistrată la centrala nucleară ucraineană Cernobîl. "Survolarea rachetelor la joasă altitudine chiar deasupra sitului ZNPP (centrala nucleară), unde se găsesc şapte instalaţii nucleare cu o cantitate enormă de material nuclear, presupune riscuri uriaşe", a reiterat Energoatom.

"În primul rând, rachetele pot avaria una sau mai multe instalaţii nucleare, ceea ce reprezintă o ameninţare cu catastrofa atomică şi cu radiaţiile pentru întreaga lume", a declarat directorul general al Energoatom, Petro Kotin.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa şi printre primele trei la nivel mondial. Centrala a fost capturată de armata rusă în noaptea de 4 martie şi se află în continuare sub controlul forţelor ruse. Ruşii menţin echipamente grele şi muniţii în interiorul centralei nucleare, pe care au transformat-o practic într-o bază militară, potrivit autorităţilor ucrainene, care mai spun că militarii ruşi terorizează personalul centralei şi populaţia oraşului-satelit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel