RCA. Noutăți și reguli în 2022. Cât costă acum

Autor: Matei Ion
Data publicării:
După cum îi spune și numele, fiecare persoană care are înmatriculată sau vrea să înmatriculeze în România o mașină trebuie să aibă o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA)

Polița RCA acoperă eventualele pagube produse cu mașina altor autoturisme în accidente de circulație. În cazul în care nu dețin o astfel de poliță, șoferii nu doar că sunt amendați, dar rămân și fără certificatul de înmatriculare a mașinii. În anul încheiat recent s-a stabilit ca asigurații să poată obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului, iar doi asigurători au ieșit de pe piața polițelor RCA.

Noutățile de pe piața RCA

În 2021, de pe piața polițelor RCA au dispărut City Insurance care a intrat în insolvență, iar Uniqa Asigurări s-a retras voluntar.

Așadar după dispariția celor două companii, pe piață au rămas:  Allianz Țiriac; Asirom; Generali; Groupama; Euroins; Grawe; Omniasig.

Prețuri

Toți asigurătorii care activează pe piața RCA au calculatoare de prețuri prin care pot fi stabilite, cel puțin de principiu, costurile implicate de cumpărarea unei astfel de polițe. 

De pildă, o persoană în vârstă de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000 și vrea să încheie o poliță RCA la Generali trebuie să plătească aproximativ 2.500 de lei, potrivit tarifelor publicate de asigurător. La aceeași capacitate cilindrică, un șofer de până la 30 de ani va trebui să plătească peste 3.600 de lei.

Tot în 2021 s-a stabilit că asigurații pot obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului și că polița RCA este obligatorie atâta timp cât mașina nu a fost radiată din circulație, chiar dacă-i nefuncțională.

Asigurare auto RCA. Cum se calculează bonus malus

Chiar dacă era anunțată la începutul lui 2021, apariția polițelor RCA cu decontare directă obligatorie n-a avut loc până acum.

Amenzi pentru lipsa unei polițe RCA valabile

În cazul în care un șofer nu încheie o poliță RCA pentru mașina pe care o conduce, amenzile pe care le pot aplica polițiștii sunt cuprinse, potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, între 1.000 și 2.000 de lei.

Suplimentar, se va aplica și măsura reținerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Dacă șoferul nu face dovada asigurării mașinii în 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, autoritățile vor radia din evidență autovehiculul, potrivit Codului rutier.

Șoferii pot verifica existența unei polițe RCA valabile pentru mașina deținută pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Pe de altă parte, din 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel