Comerţ reinventat. Ambalajul și prețul rămân la fel. NU și gramajul

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Supermarket
Supermarket
Companiile ruse au găsit o soluție de ”domesticire” a inflației: reduc din conținutul produselor. Desigur, nici un anunț oficial, nici o aprobare din partea autorităților. Totul se face pe ”tăcute”. Inițial, nici consumatorii nu au sesizat schimbarea. 

Totul a început cu ouăle. De acum înainte, tradiționalul carton, neschimbat, nu mai cuprinde 10 ouă, ci nouă plus un loc gol. La momentul respectiv, s-a creat o oarecare vâlvă în presa rusă, care, mai în glumă, mai în serios, au scris că producătorii ruși au uitat să numere și le-au trimis abace. Simțindu-se jigniți, responsabilii firmelor au ieșit în fața jurnaliștilor, declarând că ouăle sunt mai grele. Și din nou hai și râs prin ziare, dar locul gol din cartonul de ouă a rămas tot neocupat.

Mai ușoare, mai subțiri

La celelalte produse diferența de gramaj a fost mai greu de observat. Cum pe sticlă nu se precizează nimic, clienții magazinelor au constatat ulterior că, de fapt, cumpărau nu un litru de lapte, ci undeva între 800 și 900 de mililitri, iar borcanele de maioneză deveniseră și ele mai ușoare cu câteva zeci de mililitri. Pachetul de unt s-a subțiat și el, pus parcă la cură de slăbire, ciocolata a pierdut câteva tablete, iar dozele cu sucuri au ajuns pe raft mai ușoare. Lista este, desigur, lungă.

Citește și Percheziţii la politicieni. Tone de bani şi zeci de kg de bijuterii

Care este rostul acestei măsuri? Atenuarea efectului măsurilor impopulare adoptate anul trecut de guvernul de la Moscova, precum creșterea TVA de la 18 la 20%, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019. Regimul lui Vladimir Putin are nevoie de bani pentru a finanța promisiunile de ”viață mai bună” făcute de președinte în timpul campaniei electorale din primăvara anului trecut.

Două mari provocări

Confruntată cu două provocări majore - deprecierea monedei naționale (rubla) și creșterea prețurilor - economia rusă nu poate face față pretențiilor Kremlinului. Potrivit Băncii centrale a țării, anul acesta, inflația ar putea depăși 5%. Adică o putere de cumpărare mai mică. De altfel, în ultimii cinci ani, sumele alocate de ruși pentru mâncare au crescut cu 13%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

pixel